Garancije Vlade nisu još na snazi

Izvor: B92, 08.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garancije Vlade nisu još na snazi

(SEE.biz)

Beograd -- Iako još nije prošla skupštinsku proceduru, neke banke obavestile su građane da je garancija Vlade na štedne uloge do 50 hiljada evra, već stupila na snagu.

Podsetimo, Vlada je pripremila Predlog zakona o osiguranju deopozita, ali taj predlog je tek ušao u skupštinsku proceduru i o njemu će se raspravljati na sednici koja počinje u utorak. Iako, formalno država i dalje garantuje štedne uloge do 3.000 evra, jer zakon nije usvojen, iz Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke kažu da u nameru države da ispuni obećane mere ne treba sumnjati.

Naš sugrađanin Goran Stevanović javio se redakciji B92 zbog toga što je od Prokredit banke dobio dopis kojim je obavešten da je garancija države na štedni ulog sa 3.000 povećana na 50.000 evra.

Goran Stevanović, koji je inače zaposlen u Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, smatra da je banka u ovom slučaju koristila jasan vid manipulacije.

On kaže da je povodom dopisa kontaktirao i NBS, ali da do sada iz te institucije nije dobio nikakav odgovor. Takva poslovna politika ga je opredelilia da povuče štednju iz Prokredit banke.

"U okviru pisma dobio sam takođe, citiram rečenicu: svi ulozi do 50.000 evra sada su garantovani, što je naravno za mene šokantno pošto sam sasvim svestan da to nije tačno. Svestan sam da je predlog Vlada uputila Skupštini po hitnom postupku, ali takođe svestan sam da taj predlog još nije usvojen”, kaže Stevanović.

"Tražio sam od Prokredit banke da na isti način kao što su obavestili mene, a pouzdano znam i druge klijente da ih pismenim putem obaveste da se radi o netačnoj informaciji, da se izvine svojim klijentima i da preciziraju kako stvari zaista stoje”, navodi on.

U Prokredit banci ističu da u ovom slučaju nema govora o nelojalnoj poslovnoj politike prema klijentima.

Članica izvršnog odbora te banke Mirjana Zakanji kaže da je banka najavljeno povećanje garantovanih štednih uloga koristila kao argument za smanjenje bezrazložne panike građana zbog svetske finansijske krize.

"Prokredit banka nije reklamirala povećanje iznosa garantovanog depozita, jer to se odnosi isključivo na Prokredit banku i na njen odnos prema svojim klijentima, već smo isključivo ponovili ono što smo smatrali da je uverljiva konstatacija premijera vlade, a to je obećano, a nadamo se i mi naravno da će biti sprovedeno povećanje osiguranog depozita”, očekuje Zakanji.

Narodna banka Srbije u pisanoj izjavi ocenila je da nema sumnje da će država povećanjem štednih uloga doprineti poverenju i stabilnosti bankarskog sektora.

U NBS-u očekuju da parlament u što kraćem roku potvrdi stupanje na snagu zakona koji se odnosi na sve depozite građana.

Striktno pravno gledano u svojim ponudama banke bi povećanje garancije za depozite trebalo da reklamiraju ili nakon usvajanja Zakona ili da naznače da se očekuje da će on biti što pre usvojen.

Međutim, imajući u vidu da je Vlada donela odluku da država garantuje za depozite do 50.000 evra, da su to potvrdili premijer i ministar finansija, kao i da su se sve parlamentarne stranke u svojim javnim nastupima izjasnile da je to potreban i odgovoran potez u odnosu na izazove svetske finansijske krize, banke ne dovode u zabludu potencijalne štediše.

Inače, odluku o garantovanju štednih uloga već su donele zemlje u okruženju poput Hrvatske i Slovenije, kako bi u uslovima finansijske krize povećale poverenje u bankarski sektor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.