GOTOVO NEVEROVATNO: Šveđani zbog opasnosti PREMEŠTAJU CEO GRAD! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Nov.2019, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOTOVO NEVEROVATNO: Šveđani zbog opasnosti PREMEŠTAJU CEO GRAD! (VIDEO)

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad grada

Kiruna na severu Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vreme žele da svedoče veličanstvenosti polarne svetlosti, a u letnjim mesecima ponoćnog sunca. Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku gvožđa.

Štaviše, Kiruna se ponosi najvećim podzemnim rudnikom gvožđa, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili šest Ajfelovih tornjeva. Drugim rečima, tu se proizvodi 90 odsto svog evropskog gvožđa.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti" u sledećih nekoliko decenija. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski činilac za ovo područje, uprava je donela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke građevine će biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vreme, a vredan je dve milijarde dolara.

Novi izgled projektuje kompanija "White Arkitekter AB" iz Stokholma i "Ghilardi + Hellsten Arkitekter" iz Osla u saradnji s istraživačima sa Univerziteta iz Lulea and Delfta, a cilj im je da izgrade ekološki održiv grad s gustim jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego vlastite automobile. Kako to planiraju da izvedu, možete pogledati u videu.

JEDINSTVENI SLUČAJ U SVETU: Upoznajte čoveka koji je tokom svog života bio i MALI ČOVEK i DŽIN (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.