GLM otvorila fabriku u Zrenjaninu, posao za 300 radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2018, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLM otvorila fabriku u Zrenjaninu, posao za 300 radnika

Italijanska GLM grupa otvorila je i zvanično svoje proizvodne pogone u Zrenjaninu. U ovoj fabrici proizvodiće se čelični delovi za auspuhe i katalizatore za autoindustriju.

Italijanska kompanija GLM uselila se u nekadašnju fabriku Minel u Zrenjaninu i na oko 5000 kvadratnih metara prošle godine započela je proizvodnju čeličnih delova za izduvne sisteme za autoindustriju.

Vrednost investicije je pet miliona evra, a očekuje se da u narednim godinama premaši deset >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona evra.

U proizvodnji je trenutno zaposleno 70 radnika, a plan je da se u prvoj fazi proširenja proizvodnog kapaciteta broj radnika poveća na 150, a kasnije u drugoj fazi i na 350.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da je jedan od važnijih ciljeva njegove administracije upravo promocija grada Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje.

Prema najavi, Srbija i Italija će do kraja godine ostvariti spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od rekordnih 4 milijardi evra, a ambasador Italije Karlo Lo Kašo ističe zadovoljstvo što se Italijanski model razvija u Srbiji.

"Taj model razvijamo zajedno sa lokalnim stanovništvom, lokalnim menadžmentom i sa lokalnim radnicima i tako zajedno radimo na izgradnji određenog modela", rekao je ambasador Italije.

U Vojvodini trenutno posluje 70 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 11000 radnika.

Proizvodi ove fabrike namenjeni su najvećim delom izvozu u Italiju, Nemačku i Češku, a GLM svoje proizvode prodaje "Mercedesu", BMV-u, "Poršeu", "Maseratiju", kao i "Ferariju" i "Audiju".

Iz Zrenjanina put sveta će uskoro krenuti i emajlirana bakarna žice iz pogona novoizgrađene fabrike kompanije Eshex Europe.

U pitanju je evropska podružnica kompanije Superior Eshex sa sedištem u Atlanti (SAD) i deo južnokorejske LS Group, koja proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore.

U aprilu naredne godine, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođač automobilskih guma "Šandong Linglong", a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara, odnosno 870,4 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.