GLAVA BOLI, TAKSIMETAR OTKUCAVA: Novac od MMF-a još uvek neraspoređen u BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 09:28

"GLAVA BOLI, TAKSIMETAR OTKUCAVA": Novac od MMF-a još uvek neraspoređen u BiH

Analitičari tvrde da je problem s novcem nastao čim su se lideri političkih partija dogovarali mimo institucija.

Centralna banka Bosne i Hercegovine još uvek čeka na instrukciju Ministarstva finansija i trezora BiH, odnosno odluku Saveta ministara BiH o utvrđivanju raspodele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda.

Doznačena sredstva od MMF trenutno se nalaze u Centralnoj banci BiH, na KM depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH za MMF transakcije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Istovremeno, Centralna banka BiH je doznačena sredstva u evrima prihvatila kao deviznu rezervu.

- Sredstva u iznosu 648,1 milion KM još nisu raspoređena prema nižim nivoima vlasti, te će stajati na tom računu sve dok se ne donese posebna odluka Saveta ministara BiH o njihovoj raspodeli - potvrdio je guverner Centralne banke BiH, Senad Softić.

Kako je objasnio, posebna odluka Saveta ministara BiH formalno-pravno predstavlja preduslov za dalje postupanje Centralne banke BiH u skladu s potpisanim Memorandumom o razumevanju od 20. aprila.

- U protivnom, postupanjem Centralne banke bez te odluke CBBiH bi došla u situaciju da krši donesenu Odluku Saveta ministara od 23. aprila, kao i druge propise koji definišu ulogu i obaveze Centralne banke kao fiskalnog agenta BiH - jasno je rekao guverner.

Sve to u prevodu znači da „glava boli, a taksimetar otkucava“ kaže ekonomski analitičar Svetlana Cenić, te dodaje da kamate na nepovučena sredstva teku.

Ona tvrdi da je problem s novcem nastao čim su se lideri političkih partija dogovarali mimo institucija.

- Tri partijska lidera su dogovarali kredit i otišli mimo institucija, što je neviđeno u svetu. To je poniženje po BiH i po sve njene institucije na svim nivoima. Postoji zakon, postoji načn kako se odobrava kredit i kako se prihvata inostrano zaduženje, a to mora biti overeno u državnom parlamentu. Zatim, zna se raspodela tih sredstava, uvek je bilo dva naprema jedan, shodno broju stanovnika, a onda entiteti dele dalje. Ne može Brčko da duguje RS niti FBiH, nego mora da učestvuje u direktnoj raspodeli - objašnjava Cenićeva.

Dodaje da se zna i kako se kredit otplaćuje i kako se prihvataju obaveze.

- Sve to je to, naravno, zaboravljeno. Tri partijska šefa su se dogovorila, MMF izašao iz okvira svog mandata, Delegacija EU takođe, institucije ponižene, a sada naravno glava boli. Sredstva su tu, kamada se plaća. Kad će se oni dogovoriti oko tih sredstava treba pitati šefa Delegacije EU. On je, kada su se dogovorili kod njega u kancelariji, kao nekad s Vigemarkom, poručio da je to pobeda građana BiH. Njega treba pitati kakva je to pobeda građana BiH i može li to tako u njegovoj državi - upitala je Cenićeva.

Cenićevca naglašava da je problem što se o bitnim stvarima ponovo odlučuje u nečijim kancelarijama, kao da je reč o kikirikiju, a ne o 330 miliona evra koje ćemo vraćati.

- Odmah sam se setila, ne tako davnog, povećanja akciza. To znači da ovde institucije treba zaboraviti, da ih ukinemo, manje će trošiti. Evo ova trojica, pa neka sve obavljaju, ne treba nam sve ostalo - zaključila je Svetlana Cenić.

GRAD KOJI NESTAJE: Svetska prestonica tone velikom brzinom, a devet miliona ljudi od katastrofe čuva jedan ogromni NAPUKLI ZID (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.