Fotografija pored jezera, ali i nešto masno: Koje suvenire turisti nose sa Zlatibora? FOTO

Izvor: B92, 17.Jan.2021, 17:00

Fotografija pored jezera, ali i nešto "masno": Koje suvenire turisti nose sa Zlatibora? FOTO

Čajetina -- Centar jedne od najposećenijih planina dobio je potuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti sa Zlatibora.

Umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa - pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

"Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje 'pod moranje' da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun", rekla je za RINU, jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju - čuvenu pršutijadu.

A, nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

"Najteže je osušiti goveđi program jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna", kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.