Fortenova odgovorila sindikatima: U Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Jan.2020, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fortenova odgovorila sindikatima: U Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru

ZAGREB - Nakon što je Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u utorak izrazio protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, oglasila se Fortenova.

Fortenova odgovorila na prozivke sindikata zbog najavljenih otkaza u Ledu

"U ovom trenutku u Ledu su u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, dok je sama kompanija, u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem te priprema izmjene organizacije i sistematizaciju radnih mjesta, pa priopćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sindikata možemo promatrati i u tome svjetlu.

Ledo je kompanija koja je, nakon bankrota Agrokor koncerna, uspješno prebrodila niz velikih poslovnih izazova i koja u ovom trenutku stremi ka preobrazbi u snažnu, jedinstvenu organizaciju koja će agilno i odgovorno nastaviti jačati svoje tržišne udjele. Taj proces transformacije u svim se aspektima provodi u skladu s naboljom poslovnom praksom i u skladu sa zakonom, o čemu je informirano i Radničko vijeće.

Za uspješnu provedbu procesa transformacije i promjene poslovnih procesa, dobro informirani i uključeni zaposlenici su presudni te će Uprava kao i dosad sa zaposlenicima nastaviti komunicirati direktno", odgovorila je Fortenova za N1 na priopćenje Nezavisnog sindikata poduzeća Ledo.

Podsjetimo, prema upozorenju sindikata, postoji bojazan radnika i sindikata da se većem broju radnika planira otkazati ugovor o radu, a u pripremi je, navodno, nekoliko 'valova' otkaza.

"Uprava trgovačkog društva Ledo d.o.o. obratila se nekoliko dana prije Božića radničkom vijeću, a dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila s informacijom da se u Ledu planira restrukturiranje unutar kojega se očekuje da će biti viška radnika.

Radničko vijeće i sindikati unutar kompanije izrazili su svoje protivljenje što je ta informacija dostavljena radnicima uoči Božića. Protive se i najavi gašenja pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata", navedeno je u priopćenju.

Sindikatu je najava o višku radnika u Ledu u najmanju ruku čudna budući da se radi o trgovačkom društvu koje generira veliku dobit i koje je perjanica Fortenove grupe d.d. Ističu kako su iznenađeni najavom otkaza u tako uspješnoj kompaniji, gdje se bez savjetovanja s radnicima i sindikatima donose odluke koja radna mjesta treba ukinuti i koji bi radnici trebali dobiti otkaz.

Sindikat navodi da se Uprava kompanije nije odazvala na sjednicu radničkog vijeća kojoj je tema bila restrukturiranje i otkazi.

Odmah nakon saznanja za planirani višak radnika u Ledu, sindikati su zatražili hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom Fortenova grupe d.d. Fabrisom Peruškom, no predloženo im je da se taj sastanak održi tek sredinom siječnja.

Sindikati traže taj sastanak radi pribavljanja dodatnih informacija, ali i ukazivanja na pogreške u provedbi restrukturiranja kompanije, te pronalaska mogućeg modela kojim bi se omogućio rast kompanije uz očuvanje postojećih radnih mjesta.

Uz Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u kompaniji djeluje još i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, koji se također protivi otpuštanju radnika.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.