Finiš u rešavanju problematičnih preduzeća, DRŽAVA će pomoći početnicima u biznisu

Izvor: BKTV News, 16.Jan.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finiš u rešavanju problematičnih preduzeća, DRŽAVA će pomoći početnicima u biznisu

Početnicima u biznisu pomoći da troškovi poslovanja u prvoj godini budu što manji, a gubitaškim preduzećima da nađu rešenje da prežive.

Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je danas očekivanje da će proces rešavanja problematičnih državnih preduzeća ući u završnu fazu.

Vujović je novinarima, na marginama konferencije Juromani u Beču, na pitanje kako stoje stvari oko privatizacije, rekao da se ušlo u završetak ovog procesa, podsetivši da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kad se krenulo u rešavanje tog problema, bilo više od 500 problematičnih preduzeća.

"Sada smo došli na njih desetak, koje svi znaju i poznaju njihove probleme i mogućnosti da prežive", objasnio je ministar, ističući da su ta preduzeća godinama u fazi restrukturiranja, i to ne zato što ih štiti država, već poverioci i dobavljači u želji da nađu racionalno rešenje.

"Pokušavamo da nađemo formu koja će omogućiti tim preduzećima da imaju konkurentnu cenu osnovih inputa i energenata, kao i da nađu svoje mesto na tržištu“, naglasio je on.

Govoreći o izvorima finansiranja privrede, Vujović je rekao da je na Srbiji da produbi finansijsko tržište, proširi i stvori mogućnost za veće finansiranje investicija, pravilno ocenjivanje i prihvatanje rizika.

Na pitanje zašto su banke još uzdržane i ako nikada nije bio jeftiniji novac, Vujović je podsetio da su banke po definciji konzervativne ustanove, koje nemaju prostora da gube novac.

"Bitno je da u Srbiji proširimo dijapazon finansijskih usluga, da bi onima koji prihvataju rizik i žele da otvore preduzeće imali bolji prostor da to učine. Nigde u svetu nisu samo banke izvor finansiranja", podvukao je srpski ministar finansija.

Založio se da se onima koji žele da otvore kompaniju, taj put olakša od strane države, primera radi, kroz smanjenje troškova registracije firme.

"Jako je važno da u prvoj godini taj trošak bude mnogo manji i da uradimo nešto što sve zemlje u svetu rade, da ih podržimo i dozvolimo da pronađu svoju šansu u zapošljavanju ljudi, traženju novih proizvoda", naglasio je ministar.

Vujović je istakao da se poreskim olakšicama pokušava pomoći ljudima koji imaju ideje i koji su spremni da prihvate rizik, kako bi svoj biznis plan lakše, brže i efikasnije ostvarili.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.