Fijat primoran da menja plan, ništa od 5 mlrd € ako dignu porez

Izvor: B92, 13.Dec.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat primoran da menja plan, ništa od 5 mlrd € ako dignu porez

Kompanija Fijat Krajsler Automobili možda će revidirati plan o investiranju pet milijardi evra u Italiji, koji uključuje prelazak na ekološki čištija vozila.

Do promene plana će doći ukoliko Rim podigne porez na benzince i dizelaše.

"Ako ove mere budu uvedene od 2019. godine, biće neophodno sveobuhvatno ispitivanje njihovog uticaja i ažuriranje planova koje smo najavili", naveo je šef FCA za Evropu, Pjetro Gorlijer, u pismu vladinim predstavnicima u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnom regionu Pijemont, na koji se odnosio deo novih investicija, izveštava Rojters.

Amandmanom na Zakon o budžetu za 2019. godinu, koji je donji dom italijanskog paralementa usvojio prošle sedmice, vlada je odobrila subvencije do 6.000 evra za vozila sa nižim nivoom emisija gasova, ali je uključila i dodatni namet do 3.000 evra za automobile na benzinski i dizel pogon.

Vlada je, međutim, odmah obećala da će to promeniti u Senatu, koji tek treba da glasa, nakon što je jedna od vladajućih partija osporila navedenu meru.

Italijanske vladajuće stranke - Pokret "5 zvezdica" i desničarska Liga - nisu se složile po pitanju te naknade, budući da se Liga suprotstavila novim porezima na automobile, dok je ekološki orijentisan Pokret "5 zvezdica" podržao nova pravila.

Sindikati i udruženja iz automobilskog sektora takođe su upozorili da će predloženi novi porez naštetiti ne samo proizvođačima vozila, već i celom lancu dobavljača, i da bi ceh mogao da bude gubitak radnih mesta.

FCA je prošlog meseca objavio da planira da potroši više od pet milijardi evra na nove modele i čistije motore u Italiji u naredne tri godine, kako bi povećao broj radnih mesta i profitabilnost.

Zamoljen da prokomentariše Gorlijerovo današnje pismo, lider "5 zvezdica" Luiđi Di Majo je odgovorio: "Naći ćemo rešenje... koje neće naškoditi ili naneti udarac industrijskim planovima kompanija".

Moguće izmene amandmana će možda ići u pravcu da vozila sa manjim motorima budu izuzeta od predloženog poreza, naveli su vladini zvaničnici, prenosi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.