Falsifikati: Zaplenjeno 35.000 evra, od toga 5.000 kovanica

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikati: Zaplenjeno 35.000 evra, od toga 5.000 kovanica

Podgorica -- Za prvih osam meseci 2019. u Crnoj Gori je otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, ukupne vrednosti 35.810 evra, kažu iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjače novčanice evra i kovani novac. Za osam meseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih papirnih novčanica, a ukupna vrednost falsifikata je 25.935 evra. Što se tiče kovanog novca, otkriveno je 4.989 komada ukupne vrednost 9.875 evra.

Podaci Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni evra od dva, 20 i 50 evra. Falsifikati novca iz regiona – dinara, konvertibilne marke, kuna, nisu otkriveni u Crnoj Gori, prenosi Cdm.me.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori u Centralnoj banci nisu odgovorili, jer, kako kažu, to nije u njihovoj nadležnosti.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem trgovci, taksisti i drugi moraju da imaju aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće da se svim radnicima obezbedi uređaj za otkrivanje falsifikovanog novca.

"Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata", ističu u Centralnoj banci.

CBCG, kako su pojasnili, nastoji da građanima, na jednostavan način, pojasni kako mogu prepoznati lažni novac.

"Eksperti iz Centralne banke vrše stalne edukacije zaposlenih u poslovnim bankama, koji su angažovani na poslovima sa gotovinom. Zato građani, uz potrebnu opreznost kod rukovanja gotovinom, svaku sumnjivu novčanicu ili kovanicu treba da ponesu na proveru u najbližu banku", savetuju iz CBCG.

Podsetimo da odluke koje je ranije usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu evra od falsifikata. Njihovim donošenjem, kako su ranije za Pobjedu ocenili iz CBCG, nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.