Izvor: RTS, 07.Mar.2021, 13:34

Fabrika "Kontinental Automotiv Srbija" otvorena u Novom Sadu

U Novom Sadu otvorena je fabrika koja će proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom. Kompanija "Kontinental" planira da investira 140 miliona. Verujem da će u ovoj fabrici samo na početku raditi 500 ljudi, kao i da ćemo grinfild investiciju da otvaramo 2022. godine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju.
U fabrici će se proizvoditi najsavremeniji elektronski delovi za auto-industriju koji će nositi oznaku - proizvedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji. 

Prva faza realizacija investicije se nalazi na 8.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora. 
Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je reč o naprednoj tehnologiji koju će razvijati "Kontinental" u Novom Sadu.
Predstavnici "Kontinetala" upoznali su predsednika sa prizvodima objasnivši mu da se tu neće praviti, na primer, samo instrument table i displeji već i pametni upravljački sistemi.
Otvaranje fabrike "Kontinental Automotiv Srbija", jedne od najmoćnijih kompanija, u Novom Sadu je veliki dan, i pokazuje koliko su u poslednje tri godine, napredovali i Novi Sad, Vojvodina i cela Srbija, poručio je Vučić.
"Mnogi koji su danas ovde, nisu bili sa nama pre tri godine kada smo otvarali razvojno-istraživački centar u Novom Sadu. Tada mi je jedan mladi optimističan čovek govorio prelepe stvari i kako će mnogo uraditi u Srbiji. Ja sam bio pomalo pesimističan, podozrivo gledao i nadao se bar delu toga. Danas, kada vidim sve ovo, posle samo tri godine, beskrajno sam serćan i ponosan na zemlju i ljude koji rade u Kontinentalu", rekao je Vučić na svečanosti otvaranja fabrike.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu, predstavnicima Kontinentala na odluci da investiraju u Srbiju, ali i domaćim inženjerima, koji su, kaže, umeli da prikažu našu pamet u najboljem svetlu i marljiv rad.
Vučić je istakao da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar Kontinentala po broju ljudi, iza Nemačke i Rumunije, a već isped Austrije i Francuske.
"Verujem da će u ovoj fabrici samo na početku raditi 500 ljudi, kao i da ćemo grinfild investiciju da otvaramo 2022. godine", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da u poslednjih 35 godina nije otvorena nijedna fabrika u Novom Sadu, dok je sada situacija potpuno drugačija, kao i da je kompanija Kontinental "sate of the art" - poslednja reč tehnologije i da je veoma srećan zbog toga.
Kaže da će u Novom Sadu od oktobra prvi put krenuti dualno obrazovanje i na fakultetima.
Naglasio je da su se pre mnogi protivili dualnom obraozvanju, ali da je to jedan od razloga što je Srbija mogla da privuče toliki broj investitora.
U aprilu u Novom Sadu prvi institut za veštačku inteligenciju Vučić je najavio da će u aprilu u Novom Sadu biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju i dodao da to pokazuje koliko je Novi Sad bio uspesan i pretekao druge gradove po tom pitanju.
Predsednik je podsetio da je puno fabrika otvoreno u prethodnom periodu širom Vojvodine, u gotovo svim okruzima.
"Uvek te nemačke fabrike donose veliki boljitak, veće plate i siguran posao, ali i veću ozbiljnost i odgovornost", naveo je Vučić.
Srbija bez Nemačke ne bi mogla da bude tako uspešna u ekonomiji kao što je sada i da bude među zemljama u Evropi koje najbrže rastu.
"Nadamo se da uskoro budemo treći i po broju zaposlenih, zahvaljujući i ovakvim pogonima", naglasio je Vučić.
Vučić je rekao da je pre samo desetak godina Vojvodina izgledala kao jug Srbije koji je sada napredovao, ali da je Vojvodina dramatično napredovala.
Put iskrenog prijateljstva Nemačke i Srbije Predsednik je kazao da je zadivljen onim što video u fabrici Kontinentala - najmodernijim dispelejima i ekranima u atuomobilu i drugim stvarima koje će se prizvoditi u Novom Sadu.
Verujem u ''mejd in Serbia", kao što smo mi verovali u ''mejd in Džermani", naveo je Vučić.
Istakao je da je mnogo zahvalan kancelarki Angeli Merkel na svoj podršci Srbiji u prethodnom periodu" dodajući da je uvek činila samo dobro Srbiji i pomagala i u najtežim trenucima.
"Mi nikada nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u dovođenju nemačkih investitora i u rešavanju nekih regonalnih problema i time otvorila put iskrenog prijateljstva Nemačke i Srbije i za najbolju saradnju", poručio je Vučić.
Dodao je da je mnogo srećan jer sve što je video deluje nadrealno ili kao ostvarenje snova.
"Sve čestitke Kontinetalu i hvala vam što verujete u Srbiju", poručio je Vučić. 
Vrednost investicije je 140 miliona evra. 
"Ovde se rade sistemi, kompletni sistemi, i rešenja za automobilsku industriju koji će diktirati trendove na svetskom tržištu", rekao je Saša Ćoringa, generalni direktor "Kontinental Automotiv Srbija".
Direktor fabrike Lućian Marđineanu naglasio je da je već sada jasno da je otvaranje ovog pogona početak dugog putovanja koji će u privredni život Novog Sada doneti proizvodnju visoko-tehnoloških proizvoda. 
Zbog novih projekata, trening centra laboratorija, ali i potrebom za novim zaposlenjima, kompanija će svoj prostor koji već poseduje u centru Novog Sada proširiti za još 1.500 kvadratnih metara. 
Otvaranju fabrike prosustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BUDUĆNOST JE STIGLA U SRBIJU! Otvorena fabrika Kontinental automotiv Srbija u Novom Sadu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2021

U fabrici će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom..Fabrika Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 ljudi, otvorena je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića...Više o otvaranju fabrike Kontinental u Novom Sadu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Otvorena fabrika “Kontintental automotiv Srbija” u Novom Sadu

Izvor: Capital.ba, 07.Mar.2021

NOVI SAD – U Novom Sadu je otvorena fabrika “Kontinental automotiv Srbija” u koju ova njemačka kompanija planira da investira 140 miliona evra i otvori 500 radnih mjesta. foto: tanjug U fabrici će se proizvoditi najsavremeniji elektronski dijelovi za auto-industriju koji će nositi oznaku “proizvedeno...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.