FISKALNI SAVET O PREDLOGU BUDžETA: Mnogo u naoružanje, malo u infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo

Izvor: Večernje novosti, 29.Nov.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FISKALNI SAVET O PREDLOGU BUDžETA: Mnogo u naoružanje, malo u infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo

Predlog budžeta Srbije za 2019. godinu ocenjen kao realno planiran, ali uz upozorenje da se „nedovoljnim kapitalnim investicijama potkopavaju se temelji budućeg većeg rasta i standarda“ PLAN državne kase je u osnovi izbalansiran, prihodi i troškovi su dobro planirani, a manjak, nepunih 29 milijardi dinara na nivou opšte države - dobro je izabran. Daje šansu da javni dug Srbije sa sadašnjih 54 odsto bruto domaćeg proizvoda padne na malo više od 51 odsto. Tako Fiskalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << savet ocenjuje predlog budžeta Srbije za 2019. Imaju, međutim, i zamerke, a osnovna je što se nedovoljno ulaže u putnu i železničku infrastrukturu, zaštitu životne sredine, prosvetu i zdravstvo. Tako se, kažu, potkopavaju temelji budućeg privrednog rasta, a time i životnog standarda građana. Na papiru budžet predviđa veće investicije, 165 milijardi u odnosu na ovogodišnjih 127 milijardi. Fiskalni savet, međutim, objašnjava da one ne idu gde treba. Umesto na infrstrukturu, troše se na naoružavanje i opremanje Vojske i policije - za te namene ide 46 milijardi dinara.PROČITAJTE JOŠ - Fiskalni savet: Deficit odgovoran, plate javnog sektora neopravdano rastu - Srbija je u poslednjih pet godina ostvarila ukupno 10 odsto privrednog rasta, a zemlje Centralne i Istočne Evrope su u istom periodu zabeležile rast od 20 odsto - kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. - Problem rasta je strukturne prirode. Važno je da se Vlada suoči sa tim. Mi smo pokazali da je bilo prostora da se u infrastrukturu i ekologiju uloži bar 200 miliona evra više. Bilo je moguće i veće rasterećenje privrede. Vlada je odlučila da ulaže u naoružavanje i veće plate u javnom sketoru. Zarade su ponovo paušalno povećane po sektorima, od sedam do 12 odsto, a nisu uvedeni platni razredi. Nastavlja se sa štetnom zabranom zapošljavanja. Plate u javnom sektoru će u proseku porasti devet odsto. To je skoro duplo u odnosu na privredu. I to se dešava dve godine zaredom. I u ovoj godini, upozorava Fiskalni savet, javni sektor je "ojačao" devet, a privatni pet odsto. Najavljeno postepeno ukidanje štednje na platama zaposlenih u javnim preduzećima, pet odsto naredne, a preostalih pet odsto 2020, Fiskalni savet pozdravlja. U slučaju svih javnih preduzeća, izuzev "Elektroprivrede Srbije", a glavni razlog je, kažu, što finansijski izveštaji ove firme pokazuju da oni nisu ni umanjili plate počev od 2015. godine. PROČITAJTE JOŠ - Mali: U planu državne kase piše - rast STIHIJSKI ODLAZE FISKALNI savet upozorava da EPS godinama nije uradila sistematizaciju. Iz firme zaposleni odlaze dobrovoljno, bez pravog plana. - Možda niko u državi ne zna precizno koliko je zaposlenih u EPS-u. Broj se kreće od 30.000 do 35.000 ljudi - rekao je Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog saveta. - Uz poređenje sa sličnim sistemima u drugim zemljama, čini se da imaju viška.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Rasprava u Skupštini, od budžeta do Tvitera

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 11:36

U Skuptštini Srbije nastavljena je rasprava o Predlogu budžeta za 2019. godinu i setu poreskih zakona. . Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijarde dinara,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.