Evropska komisija odlučuje o kvotama na uvoz čelika, Železara povećala proizvodnju

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija odlučuje o kvotama na uvoz čelika, Železara povećala proizvodnju

Danas su tri godine od kada je kineski "Hbis" privatizovao smederevsku Železaru. Nisu otpuštali radnike, brzo su podigli proizvodnju do maksmuma i čeličana je postala vodeći srpski izvoznik. Izvozne kvote koje je u februru uvela Evropska komisija, znatno opterećuju njen rad. Danas će se u Briselu odlučivati o eventualnoj reviziji te odluke.
Ograničenje izvoza u Uniju pogodilo je i smederevsku Železaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju je pre tačno tri godine preuzeo kineski "Hbis".

Izvozne kvote za čelične proizvode nisu zaobišle Srbiju, iako smederevski "Hbis" pokriva tek 1,5 posto potreba tržišta Unije.
Ograničenja je tražilo Udruženje evropskih čeličana EVROFER koje broji 330.000 zaposlenih, a koje sada insitira da se kvote zadrže na postojećem nivou.
"Kada posmatramo tržište čelika na globalnom nivou od početka godine na njemu vlada neizvesnost i u poslednja dva meseca došlo je do pada cene čelika kako na tržištu u Kini, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako donosioci odluka budu posmatrali samo ekonomski interes, onda je vrlo moguće da neće doći do povećanja kvota", rekao je Bojan Stanić, direktor Sektora za analitiku Privredne komore Srbije.
Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina, smatra da se na kraju uvek pokaže da je za sve učesnike na tržištu najbolje da postoje slobodna tržišta, slobodna tržišna utakmica sa konkurentnim uslovima.
Povećana proizvodnja u prvom tromesečju 
I u otežanim okolnostima Železara je u prvom tromesečju proizvodnju premašila za šest odsto u odnosu na isti period lane.
Kako saznajemo, poslovanje, proizvodnju i isporuke prilagodili su novonastaloj situaciji, pa za sada ostvaruju biznis plan.
I stručnjaci smatraju da će "Hbis Srbija" premostiti tu tešku situaciju i naći kupce van tržišta Unije, posebno ako se imaju u vidu potrebe strateški započetih kineskih investicija.
"Pošto su to uglavnom infrastrukturni radovi, od izgradnje mostova, puteva, fabrika i tako dalje, na čemu su kineske kompanije agažovane, njima je ova vrsta proizvoda svakako potrebna. Čelik je potreban iako, ništa drugo, sa jedne strane zadovoljavaće potrebe tržišta Srbije i Zapadnog Balkana", smatra Nikolićeva.
Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da nije reč o velikoj proizvodnji.
"I ko kaže da oni moraju ta dva miliona, ili do od dva miliona da plasiraju na evropsko tržište. Oni su mimo svih očekivanja doveli proizvodnju na tehnički nivo, ja se ne bih iznenadio da oni, ako ne bude pritisaka iz Evrope, prošire proizvodnju u Smederevu. Obično gde Kinezi dođu, to je dugoročno i oni to ozbiljno i efikasno rade", istakao je Savić.
Na proširenju kapaciteta se radi, a u planu je i izgradnja treće visoke peći. Do sada je kineski vlasnik investirao 150 miliona evra i do kraja godine očekuje se još toliko novih ulaganja, jer bi trebalo da počne gradanja najznačajnijeg ekološkog postrojenja - nove linije za aglomeraciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.