Evropska komisija: Ekonomska klima u Hrvatskoj osetno pogoršana, vlada pesimizam

Izvor: B92, 29.Apr.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Ekonomska klima u Hrvatskoj osetno pogoršana, vlada pesimizam

Zagreb -- Očekivanja u hrvatskoj privredi osetno su pogoršana u aprilu pod uticajem talasa pesimizma u maloprodajnom i građevinskom sektoru.

Ovaj pesimizam je nađačao izuzetno dobro raspoloženje među potrošačima, pokazalo je najnovije mesečno istraživanje Evropske komisije, prenosi Hina.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u aprilu za 3,2 boda u odnosu na prethodni mesec, kliznuvši na 112,2 boda. Time je završeno dvomesečno razdoblje pojačanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optimizma, a vrednost indeksa spustila se nadomak januarskog nivoa, pokazuje izveštaj EK.

Najviše su pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 6,7 bodova, na 9,5 bodova. Nakon što je u martu dostigao najviše nivo otkada su u Komisiji počeli da prate podatke za Hrvatsku, snažno je pao i indeks koji meri raspoloženje u građevinskom sektoru, za 6,2 boda, na 15,1 bod.

Izrazito je splasnulo i raspoloženje u industriji, čiji je indeks pao za 5,9 bodova, na 5,8 bodova. Osetno su oslabila i očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 3,4 boda u odnosu na prethodni mesec, na 22,5 bodova.

Svetla tačka bio je indeks koji meri raspoloženje potrošača, a u aprilu je porastao za 2,8 bodova, dostignuvši najviši nivo otkada su u Komisiji počeli da prate te pokazatelje, od minus 3,4 boda. Ekonomska klima je u aprili pogoršana i na nivou Evropske unije, uz klizanje ESI-ja za 1,5 bodova u odnosu na prošli mesec, na 103,7 bodova.

Najviše je pogoršano raspoloženje u industriji i među potrošacima, iskazano u padu indeksa za 2,3 boda. Izrazitije pogoršanje pokazuje i pad indeksa koji meri očekivanja u građevinskom sektoru, za 1,2 boda.

Blaži su pesimizam iskazali potrošači i menadžeri u maloprodajnom sektoru, koji se ogledao u padu indeksa za 0,6 odnosno 0,4 boda. Neznatno su poboljšana samo očekivanja u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,4 boda.

Među vodećim privredama EU koje nisu u sistema evrozone izrazito su pogoršana očekivanja u poljskoj privredi, uz pad ESI-ja za 3,7 bodova, a osetno je pao i britanski ESI, za 1,5 bodova.

ESI za evrozonu takođe je primetno oslabio u aprilu, za 1,5 bodova u odnosu na mart, kliznuvši na 104 boda.

Najviše je pritom oslabio indeks u industriji, za 2,5 bodova, a izrazitije su pogoršana i očekivanja u maloprodaji, iskazana u padu indeksa za 1,4 boda.

Blaži je pesimizam zabeležen u građevinskom sektoru i među potrošačima, čiji su indeksi pali za 0,8 odnosno 0,7 bodova, dok je raspoloženje u uslužnom sektoru nepromenjeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ekonomska klima u Hrvatskoj osetno pogoršana"

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2019

Očekivanja u hrvatskoj privredi osetno su pogoršana u aprilu pod uticajem talasa pesimizma u maloprodajnom i građevinskom sektoru...Ovaj pesimizam je nađačao izuzetno dobro raspoloženje među potrošačima, pokazalo je najnovije mesečno istraživanje Evropske komisije, prenosi Hina...Indeks ekonomske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.