Evro stiže u još jednu državu u komšiluku, domaći se bune

Izvor: B92, 30.Jan.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro stiže u još jednu državu u komšiluku, domaći se bune

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da njegova zemlja i dalje teži ka uvođenju evra do 2022. godine.

I to uprkos protivljenju pojedinih domaćih preduzeća koja strahuju od jače ekonomske kontrole.

Borisov je, na jednom poslovnom forumu u Sofiji, rekao da je jedna od velikih koristi usvajanja evra to što će bankarski sistem postati disciplinovaniji, prenosi agencija AP.

Kao deo evrozone, velike banke u Bugarskoj bi se našle pod nadzorom Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centralne banke, a ne nacionalnih vlasti koje, kako navodi AP, ponekad mogu biti blaže.

"Moramo da uradimo ono što je ispravno, šta god da se desi", poručio je Borisov protivnicima tog plana.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, koji je zadužen za evro, pozdravio je planove te balkanske zemlje za priključenje zoni evra.

Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov izrazio je nadu da će Bugarska ovog leta ući u evropsku bankarsku uniju i u takozvanu dvogodišnju čekaonicu koja vodi ulasku u evrozonu.

"To bi trebalo da omogući zemlji da usvoji evro u januaru 2022. godine", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.