Evo zašto je Indija najbrže rastuća privreda na svetu

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto je Indija najbrže rastuća privreda na svetu

Jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta Indija doživljava veliki ekonomski uspon zahvaljujući digitalizaciji.

Ona je započeta još devedesetih godina prošlog veka i očekuje se da do 2022. vrednost digitalne ekonomije dostigne trilion dolara, izjavio je danas ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

On je na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima "Digital 2019" predstavio uspešnu priču "Digitalna Indija" i istakao da je Indija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato sada najbrže rastuća privreda u svetu vedna oko tri miliona dolara i da tome dosta doprinosi mlado stanovništvo, ali i veliki razvoj startapova.

"Bez startapa nema rasta niti razvoja", naglasio je ambasador.

Kaže da su devedesete godine započeli digitalizaciju u Indiji i da je već od 2000-tih godina IT sektor počeo da cveta u toj zemlji.

Indija, kako je rekao, treba sa sedmog na dođe na peto mesto najvećih svetskih privreda.

"Indija je smanjila siromaštvo, unapredila zdravlje i učinila obrazovanje veoma pristupačnim", naglasio je on.

Batačardži je rekao da je četvrta industrijska revolucija odnosno digitalizacija u velikom zamahu u Indiji i da se pripremaju za veliki protok podataka na internetu, koji je potreban celoj zemlji, zbog čega se dosta ulaže u brzi internet.

"E-uprava je unapredila vladinu efikasnost i povezala više od milijardi ljudi biometrijskim karticama. Imamo oko 560 miliona korisnika interneta, što je oko tri - četvrtine evropske populacije. Imamo i više od jedne milijarde korisnika smart telefona".

Naglasio je da je internet postao "kapija i veza" između pojedinca i vlade.

Takođe, u Indiji je e-trgovina porasla u 2018. za 51 odsto, a indijsko IT tržište u oblasti zdrastvo se procenjuje na milijardu dolara.

Ambasador Indije dodaje da se očekuje da će do 2020. IT industrija dostići 7,5 odsto BDP-a zemlje.

"Morate da budete digitalni kako biste opstali i napredovali. Upavo su startapovi način da uspete i to je u Indiji postala glavna platforma. Digitalni svet je postao za mlade ogromna prilika za pronalazak posla u IT sektoru i uopšte", rekao je on.

Batačardži je istakao da Srbija i Indija mogu više da sarađuju u oblasti IT i posebno digitalnih tehnologija i kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.