Evo što je Kujundžića spasilo od smjene

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jul.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo što je Kujundžića spasilo od smjene

ZAGREB - HDZ se ipak sprema prekršiti Ustav odbijanjem sazivanja izvanredne sjednice Sabora, na kojoj bi se raspravljalo i glasovalo o zahtjevu Mosta za opoziv ministra Milana Kujundžića.

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino Kujundžića.

Novi list neslužbeno doznaje da je i to planirao napraviti, ali da mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

HDZ ga ne stavlja na glasovanje, ali bi SDP s 30 zastupničkih potpisa mogao to u svakom trenutku inicirati. Uglavnom, Kujundžić se održao, ali Most će ovih dana, možda već danas, u postupak poslati zahtjev za njegov opoziv. O njemu bi se potom zastupnici morali izjasniti za 30 dana, što znači da bi nužno bilo sazvati izvanredno sjednicu. Ali, Plenkoviću je sada nezgodno braniti Kujundžića, pa bi htio to odgoditi barem za jesen. Nedavno je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, dok je još Lovro Kuščević bio aktualan, optužio predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da namjerava prekršiti Ustav i glasovanje o tadašnjem ministru uprave prebaciti za rujan.

Bačić je to energično demantirao, ali jučer se pokazalo neutemeljeno.

Naime, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da neće biti izvanredne sjednice na kojoj bi se glasovalo o Kujundžiću.

– Da je normalna sjednica, da se ne radi o ljetnoj stanci, o ovoj bi se točki sasvim sigurno raspravljalo u roku 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Sabora, a i Ustava se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika, rekao je Jandroković, koji će za mišljenje pitati i Odbor za Ustav.

– Iz Ustava se nikako ne može iščitati da se tijekom ljeta o opozivu ne mora glasovati u roku 30 dana. Kad Jandroković ne bi sazvao izvanrednu sjednicu, predstavljalo bi to jedno od najgorih kršenja Ustava u hrvatskoj povijesti i morat ću se obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, komentirao je Grbin.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.