Evo koliko novca možete poneti na odmor, ostalo oduzimaju

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koliko novca možete poneti na odmor, ostalo "oduzimaju"

Beograd -- Počinje sezona godišnjih odmora, a glavno pitanje je šta sme da se iznese, a šta da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carinjenju?

Od 1. januara ove godine sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra.

Kako objašnjava pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Snežana Karanović, gostujući u jutarnjem programu na Prvoj, Zakon o sprečavanju pranja novca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propisuje obavezno prijavljivanje, a na graničnim prelazima je vidno upozorenje, pa prilikom izlaska iz zemlje mora da se prijavi količina novca.

Ona je objasnila i ko mora da prijavi iznos koji nosi sa sobom:

"Rezidenti - domaći državljani koji imaju prebivalište u Srbiji i stranci koji imaju boravak duži od godinu dana."

Ona je istakla i da bez prijave može da se ponese do 10.000 evra, osim u slučaju kada se radi o iseljenju našeg državljanina u inostranstvo. Tada može da ponese i iznos preko 10.000 evra.

Na pitanje kako se tretiraju oni koji na primer odlaze u Nemačku da kupe polovne automobile, Karović objašnjava da oni najčešće nose platnu karticu i da to ne podleže prijavama.

"Ukoliko imate iznos preko 10.000 evra, on se privremeno zadržava i deponuje na račun Narodne banke Srbije, dakle 10.000 se pusti, a višak zadržava", objašnjava ona.

A šta se dešava sa telefonom, laptopom i ličnim prtljagom?

Karović objašnjava da je najbolje popuniti obrazac za privremeni izvoz.

"Kada to popunite i kada carinik overi obrazac vi imate dokaz da ste izneli i da ćete vratiti u zemlju", dodaje ona.

Na pitanje kako mogu da znaju da je nešto novo ako skinemo etiketu i tretiramo kao nešto što nije tek kupljeno, Karović objašnjava da odeća i obuća podleže pod lični prtljag putnika i da to nije predmet carine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVO KOLIKO NOVCA MOŽETE PONETI NA ODMOR, OSTALO ODUZIMAJU! A evo šta morate da prijavite na carini

Izvor: Kurir, 20.Jun.2018

Počinje sezona godišnjih odmora, a glavno pitanje je šta sme da se iznese, a šta da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carinjenju?

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.