Evo koliko je dezodorans skuplji u Srbiji u odnosu na Nemačku

Izvor: B92, 04.Jul.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koliko je dezodorans skuplji u Srbiji u odnosu na Nemačku

Možda imamo male plate, ali imamo rekordno visoke cene.

U to se možemo uveriti čim pređemo granicu i uporedimo koliko koštaju određeni proizvodi pogotovo u najbogatijim evropskim državama.

U Nemačkoj su najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, a ponekada i duplo jeftiniji su proizvodi za potrošače, čije prosečne plate dostižu i 3.000 evra.

To je potvrdila i akcija reportera Večernjih novosti, koji su špartajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemačkim drogerijama utvrdili velike razlike u cenama istih proizvoda u našoj zemlji i Nemačkoj.

Dezodorans "nivea" za muškarce u nemačkim radnjama staje 1,75 evra. To je 210 dinara po prodajnom kursu evra od 120 dinara. U srpskim drogerijama ili supermarketima isti dezodorans staje 395 dinara. Na akcijskom sniženju u hipermarketu u našoj zemlji je 259 dinara. Čak i na sniženju taj dezodorans košta 50 dinara više nego isti dezodorans po regularnim cenama u Nemačkoj.

Nisu sredstva za higijenu jedini problem. I hrana je dramatično jeftinija. Suhomesnati proizvodi, na primer, su takođe duplo jeftiniji u najjačoj ekonomiji sveta. Naime, u Nemačkoj možete da kupite za evro i po sto grama isečenog pršuta, dok je kod nas, bez obzira na proizvođača, cena više i od 300 dinara. Za evro i po, odnosno 160 dinara, kod nas možete da dobijete 100 grama isečene čajne kobasice.

"To je sve zbog jakog uvozničkog lobija, generalnih zastupnika, a ako nema njihovog značajnijeg uticaja, onda na red dolaze trgovci",kaže Goran Papović, predsednik Asocijacije potrošača Srbije. - Trgovačke marže su veoma velike u našoj zemlji, jer nema konkurencije.

Prema njegovim rečima, poseban je problem to što potrošači u Srbiji plaćaju više proizvode koji su, najblaže rečeno, sumnjivog kvaliteta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dezodorans u Srbiji skuplji nego u Nemačkoj

Izvor: Blic, 05.Jul.2018, 09:13

Možda imamo male plate, ali imamo rekordno visoke cene. U to se možemo uveriti čim pređemo granicu i uporedimo koliko koštaju određeni proizvodi pogotovo u najbogatijim evropskim državama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.