Evo koji je poduzetnik angažirao savjetničku tvrtku Zorana Milanovića

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Sep.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koji je poduzetnik angažirao savjetničku tvrtku Zorana Milanovića

ZAGREB - Dragan Čarapina iz Slavonskog Broda, vlasnik međunarodne tvrtke IMR Hamburg za montažu industrijskih i energetskih postrojenja, koji ima nekoliko stotina zaposlenih, promet koji bi godišnje prelazio 20 milijuna eura i posluje na nekoliko kontinenata, jedan je od klijenata bivšeg premijera, sada SDP-ovog kandidata za predsjednika, Zorana Milanovića.

Čarapina je Milanovića angažirao u svibnju 2017. godine prilikom prezentacije njegove tvrtke u Durbanu i Cape Townu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u Južnoafričkoj Republici, doznaje Jutarnji list.

Čarapina je tada u Pretoriji organizirao sastanak s poslovnim ljudima iz Japana, a tom je prilikom Milanović kao menadžer, odnosno kao poslovni i politički poznavatelj makroekonomskih kretanja na jugoistoku Europe, održao predavanje i bio aktivan u diskusiji s Čarapinim poslovnim partnerima.

Tu nam je informaciju još početkom veljače ove godine dao sam Čarapina, ali nas je zamolio da je ne objavljujemo jer se pribojavao da bi mu, s obzirom na to da je na vlasti druga politička opcija, mogla naštetiti prilikom poslovanja u Hrvatskoj. Budući da Milanović tada još nije bio odlučio (ako i je, nije to javno rekao) hoće li se kandidirati za predsjednika države, a i potpuno se bio povukao iz političkog i javnog života, za poslovni odnos njega i Čarapine nije postojao opravdani javni interes zbog kojeg bi taj podatak objavili protiv volje poduzetnika Čarapine.

Okolnosti su se u međuvremenu promijenile, Milanović je predsjednički kandidat SDP-a s podrškom i drugih oporbenih stranaka, a i javnost pokazuje sve veći interes za poslovanje njegove firme, koju je otvorio nakon mandata predsjednika Vlade. I Dragan Čarapina je u međuvremenu promijenio stav te je dao privolu da se objavi kako je angažirao Milanovića, i to vezano uz njegove poslove u Južnoafričkoj Republici.

Izvori od kojih smo u veljači dobili prvu informaciju da je uspješni poduzetnik iz Slavonskog Broda, koji je do 1990. godine bio član uprave Montaže Đure Đakovića, a onda je otišao u Njemačku i tamo razvio svoj biznis, bili su uvjereni da je Milanovića angažirao godinu kasnije, i to radi smirivanja situacije u svibnju 2018. godine, kada su se pobunili domaći radnici angažirani na gradnji termoelektrane u Pretoriji. Domaći radnici fizički su nasrnuli na srpske, hrvatske i njemačke radnike koji su došli graditi termoelektranu kao zaposlenici Čarapinine tvrtke IMR iz Hamburga. Razlog pobune i nasilja bio je to što je više domaćih radnika dobilo otkaze, a za to su krivili pridošlice.

Čarapina je nakon incidenta medijima izjavio da su, po nalogu japanske kompanije Mitsubishi Hitachi s kojom imaju ugovor, zbog uštede morali otpustiti određeni broj lokalnih radnika koji su radili za podizvođače tvrtke IMR Hamburg GmbH.

U veljači, kad smo s njim kontaktirali, Čarapina je kazao da angažman bivšeg premijera Milanovića nema nikakve veze s pobunom otpuštenih domaćih radnika.

- Milanović je moj veliki poslovni prijatelj koji mi je, s dimenzijama koje posjeduje u poslovnom svijetu, mnogo koristio. Molim da ove informacije ne objavljujete javno jer ne znam koliko bi meni to u ovoj situaciji u Hrvatskoj koristilo. Prijatelji vam šute, a neprijatelji kukuriću - pojasnio nam je prije sedam mjeseci poduzetnik iz Slavonskog Broda svoj odnos s današnjim predsjedničkim kandidatom Milanovićem.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.