Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Srbija je jedna od dve ekonomije na Zapadnom Balkanu koje imaju najnižu stopu nezaposlenosti. Prošlogodišnji plan koji je imala Srbija na temu nezaposlenosti premašen je za 15 odsto. 

Veliki broj stranih investicija dovele su do toga da se otvore i nova radna mesta, te smanjenje stope nezaposlenosti koja se u ovom trenutku nalazi na istorijskom minimumu i iznosi oko 11 odsto, dok je plan tu brojku smanjiti na jednocifren.

Protekle godine zabeležena je najniža >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stopa nezaposlenosti i najviša stopa zaposlenosti, a najbolji rezultati su postignuti u Vojvodini i u beogradskom regionu.

Najviše se zaposlilo u prerađivačkoj oblasti, trgovni, građevinarstvu i oblasti usluga.

Direktor NSZ Zoran Martinović nedavno je izjavio da će se u 2019. raditi na tome da se zaposlenost u Srbiji poveća kroz obuke, procese obrazovanja i prekvalifikacije u kojima će učestvovati oko 10.000 ljudi.

- To se odnosi na stručnu praksu, obuke kod poznatog poslodavca, ali i programe pripravništva koje ćemo ponovo pokrenuti posle duži niz godina. Pored toga, mnogi koji su sada zaposleni mogu da računaju na otvaranje sopstvenog biznisa, kao i na zapošljavanje kod privatnih poslodavaca - kazao je Martinović.

Po njegovim rečima, u decembru 2018. je na evidenciji NSZ bilo 552.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti bila je 11,3 odsto.

- To je najniža stopa nezaposlenosti ikada zabeležena - ocenio je Martinović.

On je rekao da je iz državnog budžeta u 2019. izdvojeno oko 4,5 milijardi dinara za realizovanje aktivne politike zapošljavanja.

- Imaćemo i 200 miliona dinara iz sredstava Evropske unije, a očekujemo i da lokalne samouprave do 20. februara apliciraju za sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova - kazao je Martinović.

Radnu poziciju u Srbiji diktira obrazovanje, međutim, to ne znači da oni sa nižim obrazovanjem ne mogu da zarađuju i više od proseka.

Pet najplaćenijih zanimanja u Srbiji:

Pet najisplativijih poslova za koje vam ne treba fakultetska diploma:

Ovo su samo neki od najatraktivnijih i najplaćenijih zanimanja u Srbiji od kojih vrlo lepo može da se zaradi i živi u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.