Evo kako je Amazon dostigao vrednost od preko bilion dolara

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako je "Amazon" dostigao vrednost od preko bilion dolara

Amazon je u malo više od 20 godina prešao put od obične onlajn knjižare do internet-giganta čija je vrednost u jednom trenutku premašila bilion dolara.

A njegov osnivač Džef Bezos zbog planetarnog uspeha kompanije postao je najbogatiji čovek na svetu.

Brojni su razlozi uspeha Bezosa i Amazona, ali prema rečima osnivača, jedna stvar je bila presudna.

Iako bi većina ljudi pomislila da je reč o nekim velikim poslovnim odlukama koje su promenile poslovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i donele nove izvore prihoda poput Kindla ili fokusiranja na klaud, zapravo se radi o nečem jednostavnijem i banalnijem. Ta najpametnija stvar u istoriji Amazona u stvari je promena načina održavanja sastanaka, piše CNBC, a prenosi Jutarnji.

Do te odluke, na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u Pauer pointu. Direktori koji su bili pristupni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova jer su bili prezaposleni i samo su hteli da odrade slajdove što brže. Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti sa važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka sprovodi se u – tišini. Svi učesnici čitaju te dokumente i pišu beleške najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

No, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podstiče ‘tihe sastanke’. Sličan metod primenjuje i osnivač Tvitera i Skuera Džek Dorsi.

Njegovi sastanci, počinju sa desetak minuta tišine tokom koje svi zaposleni čitaju planove u Guglovim dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sistem.

Takav način održavanja sastanaka, prema Dorsiju, omogućava svim učesnicima sastanka da "budu na istoj stranici", zaposleni mogu da rade sa različitih lokacija i brže kritički razmišljaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.