Evo dobre šanse: Možete i vi biti kontrolor letenja

Izvor: Mondo, 26.Mar.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo dobre šanse: Možete i vi biti kontrolor letenja

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o Beograd objavila je konkurs za prijem 46 kandidata na obuku za sticanje dozvole kontrolora letenja.

Foto: MONDO/Danilo Jauković

Kako se navodi u konkursu objavljenom u listu "Večernje novosti" za Centar kontrole letenja Beograd su potrebna 24 kandidata, pet za Aerodromsku kontrolu letenja Beograd, pet u Nišu i Kraljevu, kao i po pet kandidata za Podgoricu i Tivat.

Ovo je najplaćenije zanimanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbiji, nije IT

Ono što je važno je da kandidati znaju da moraju biti državljani Republike Srbije ili Crne Gore, da nisu krivično osuđivani, da nisu pod istragom, da poseduju IV stepen stručne spreme, ili da školske 2018/2019. godine pohađaju ili završavaju IV razred srednje škole.

Početak obuke za kontrolore letenja za prvu grupu je 7. oktobar 2019. godine, dok će treća grupa doći na red u oktobru sledeće godine.

Takođe, neophodno je da su u školi postigli najmnje vrlo dobar uspeh i da iz vladanja imaju najmanje ocenu četiri. Trebalo bi da znaju engleski jezik na nivou B2 po CEFR skali.

Naravno, podrazumeva se da kandidati poseduju zdravsrtvenu sposobnost za ovakav vid posla.

Prijava na konkurs se vrši onlajn, preko SMATSA web sajta ( www.smatsa.rs), a preduslov za popunjavanje prijave je da kandidat ima otvoren google nalog.

Kandidati će proći kroz šest etapa testiranja:

Prva je popunjavanje formulara, dostavljanje svi traženih dokumenata i fotografija, potom usmeno i pismeno testiranje znanja engleskog jezika. Treća etapa su psihometrijski testovi sposobnosti za pristupanje obuci, a onda stručan lekarski pregled. Peta etapa je psihiloško testiranja, a nakon toga sledi intervju sa Selekcionom komisijom SMATSA, što je poslednja faza selekcije.

Detaljnije informacije o konkursu, fazama i toku obuke, mogu se pročitati na sajtu SMATSA.

Proces selekcije definitivno je vrlo detaljan i opširan,  ali oni kandidati koji budu prošli dobiće besplatno školovanje jer sve troškove pokriva SMATSA, a satisfakcija je sigurno još veća kada je reč o platama u kontroli letenja.

Prosečna plata je oko 3.000 evra.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Raspisan konkurs za školovanje kontrolora letenja; SMATSA snosi sve troškove obuke

Izvor: TangoSix.rs, 26.Mar.2019

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore objavila je konkurs za prijem 46 kandidata na obuku za sticanje dozvole kontrolora letenja i odgovarajućih ovlašćenja, objavljeno je na sajtu SMATSA-e.. Kako se navodi u tekstu konkursa, potrebno je 24 kandidata za ovlašćenje ASC Beograd, pet za ovlašćenje ADI-GMC/AIR...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.