Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 18:43

Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu

Vojska Srbija u protekle tri godine uvela je u upotrebu 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je danas, prvog dana 3. vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (SEAS), najavio da će Vojska Srbije nastaviti da modernizuje ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu (RV i PVO).

Miloradović je napomenuo da je Dugoročni plan razvoja sistema odbrane (DPRSO) za period 2011-2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u najvećoj meri ostvaren, a da je u toku finalizacija DPRS za naredni period od 10 godina i da će on biti usvojen ove godine.

On je naglasio da je Vojska Srbija u protekle tri godine u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje, preneo je portal Tango Six.

Prema njegovim rečima, najviše finansijskih sredstava uloženo je u nabavku i osavremenjavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, radara za vazdušno osmatranje, zemaljske opreme, kao i izgradnju infrastrukture.

Najviše novca je za sada potrošeno na nabavku aviona i helikoptera.

Lovačka avijacija je obnovljena donacijama 10 korišćenih lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije i Belorusije koji su u prvoj fazi, između ostalog pretrpeli određeni obim remonta (jedan je generalno remontovan u Rusiji).

Tim avionima je produžen životni vek, pređeno je na održavanje po stanju, izvršen je remont motora, dovedeni su na nivo MiG-29SD, dograđen je simulator i izvršena preobuka pilotskog i tehničkog kadra.

U drugoj fazi ovi avioni postaju višenamenski (MiG-29SM), a pomoćnik ministra odbrane je rekao da će njihovi radari imati mogućnost mapiranja terena, da su već nabavljena nova vazduhoplovna ubojna sredstva (vUBS), osim raketa vazduh-vazduh tu su i vođena vUBS vazduh-zemlja.

Takođe su ugrađena savremena sredstva za aktivnu protivelektronsku samozaštitu aviona, a Miloradović se osvrnuo i na zemaljsku opremu i dodao da je nabavljeno 29 novih različitih sistema za opsluživanje vazduhoplova među kojima je i kontrolno-tehnička oprema.

Helikopterske eskadrile dobile su nove helikoptere, nemačke H145M i ruske Mi-17V-5 i Mi-35M. Sada se razmatra dalja nabavka ruskih helikoptera, do, kako je rekao pomoćnik ministra "postizanja punih planiranih sposobnosti".

Kada su u pitanju helikopteri H145M planira se dalje opremanje "do nivoa pune eskadrile", rekao je Miloradović.

Naglašeno je i da je Erbas uspešno završio sertifikaciju domaćeg naoružanja za helikopter H145M, da je u toku završna obuka posada za njihovu upotrebu, da se završava i njihova obuka u korišćenju napadno-navigacijskog sistema HForce 1, kao i da je do sada ovim helikopterima izvršen rekordan nalet sa vrlo malo otkaza.

Miloradović je rekao da fabrika ’’Krušik’’ završava razvoj nevođene rakete S-8KOM kao i da je Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu.

U okviru industrijske saradnje sa Erbasom koja sadrži 7 tačaka, od kojih je većina realizovana, dogovoren je i transfer tehnologije za Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u održavanju helikoptera H145M, unapređenje kapaciteta zavoda za održavanje i proizvodnje delova za helikoptere Gazela kroz opremanje, obuku i sertifikaciju, potom angažovanje srpske industrije u prodaji njenih dobara i usluga za potrebe Erbasa.

Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" je takođe sertifikovan kao regionalni centar za održavanje Gazela i uključen u MRO mrežu Erbasa.

Za obuku novih pilota, u upotrebu je uvedeno 14 školskih aviona Lasta V-54 koji se osim za selekciju i osnovnu obuku mogu koristiti i za obuku u gađanju, raketiranju i bombardovanju.

Miloradović je otkrio da je počeo razvoj turboprop verzije Laste sa turboelisnim motorom Rolls-Royce M250B17F snage 450 konjskih snaga.

Na SEAS-u je prvi put prikazan video zaključavanja pokretnog cilja termovizijskom kamerom na avionu Orao 2.0.

Premijerno je prikazan i koncept naoružanog multikoptera Obad.

Treći po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (SEAS - Southeast Europe Aviation Summit) je najveća regionalna konferencija vazduhoplovne industrije koja se ove godine zbog koronavirusa održava onlajn u hibridnom konceptu.

Organizator samita je vazduhoplovni portal Srbije Tango Six.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erbas zainteresovan za promociju novog srpskog naoružanja

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2021, 15:16

Vojska Srbija u protekle tri godine uvela je u upotrebu 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.