Energetski smo zavisni, infrastruktura manjkava

Izvor: B92, 10.Sep.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Energetski smo zavisni, infrastruktura manjkava"

Beograd -- Ministar rudarstva Aleksandar Antić rekao je da je zemljama jugoistočne Evrope potrebna jaka saradnja i Master plan zbog energetske bezbednosti.

On je na Energetskom forumu za jugoistočnu Evropu u Solunu rekao da je "energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbednost svih država".

"Mi, zemlje Zapadnog Balkana, imamo iste prioritete - sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije, a malo je verovatno da svaka ponaosob sama ispuni sve te zahteve", ocenio je Antić koji je na forum došao na poziv ;grčkog kolege Jorgosa Statakisa.

On je kazao da su zemlje Zapadnog Balkana imale puno zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu i da su zajedno radile na regionalnom povezivanju i stabilnosti.

Ocenio je da su formati Zapadni Balkan 6 (WB 6) i Energetska zajednica dali veliki doprinos, ali i da duboko veruje da su bilateralni susreti i međusobno razumevanje najznačajniji za taj region.

Antić je ocenio da je Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od manjkave infrastrukture.

"Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdevanja, a treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte", kazao je Antić.

U okviru Foruma održan je multilateralni sastanak ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela, kojem je prisustvovao i podsekretar ministarstva energetike SAD.

Antić rekao da posebno s bugarskom ministarkom energetike Temenuškom ;Petkovom ima intenzivnu saradnju, budući da je u toku realizacija projekta gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

"Ono oko čega imamo apsolutnu saglasnost kolega Statakis, koleginica Petkova i ja, jeste da je potrebno da radimo na svim onim projektima koji zavise od naših zemalja, a to su pre svega interkonekcija između Grčke i Bugarske (IGB), kao i interkonekcija između Bugarske i Srbije (IBS)", rekao je Antić.

Dodao je da je interkonekcija Niš – Dimitrovgrad najvažniji projekat za Srbiju, koji realizuje zahvaljujući grantu EU u iznosu od 49,6 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.