Energenti povukli cene, najveća inflacija u 6 godina

Izvor: B92, 31.Okt.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energenti povukli cene, najveća inflacija u 6 godina

Luksemburg -- Inflacija u evrozoni je u oktobru porasla na najviši nivo u skoro šest godina, pre svega zbog skoka cena energenata.

Inflacija u 19-članom bloku jedinstvene valute je u godini zaključno sa oktobrom porasla na 2,2 odsto sa 2,1 odsto iz septembra, prema podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Oktobarska stopa inflacije najviša je od decembra 2012. godine kada je takođe iznosila 2,2 odsto.

Kada se izuzmu kolebljive cene hrane i energenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazna inflacija je porasla na 1,1 odsto u godini zaključno sa oktobrom sa 0,9 odsto iz prethodnog meseca.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni se, prema odvojenim podacima Evrostata, zadržala na 8,1 odsto u septembru, što je najniži nivo od novembra 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.