El Dahra proglašena kupcem, za PKB ponudila 105,05 miliona evra

Izvor: RTS, 14.Sep.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"El Dahra" proglašena kupcem, za PKB ponudila 105,05 miliona evra

Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije za sprovođenje postupka, proglasilo kompaniju "El Dahra" kupcem Poljoprivredne korporacije "Beograd" i to po ceni od 105.055.000 evra.
U Ministarstvu privrede je, u 12 časova, otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je kompanija "El Dahra doo Irig" dostavila za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd AD.

Komisija za sprovođenje postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tom prilikom utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije, proglasilo "El Dahru" kupcem.
Ova kompanija iz UAE, koja u Srbiji ima registrovanu firmu, jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).
Ministarstvo privrede podseća da je početna cena određena u iznosu od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje na dan 31. decembar 2017. godine, odnosno da je iznosila 104.554.593,74 evra.
Na cenu koju je "El Dahra" dostavila, biće dodata i cena za stado prema popisu koji će biti urađen neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.
Zaključenje kupoprodajnog ugovora se očekuje u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Ministarstvu privrede obaveštenje da za to ne postoje smetnje.
"Posle toga ulazimo u realizaciju svih tih kupoprodajnih obaveza, a to su da u tri naredne godine investitor uloži 30 miliona evra, ono što je najvažnije da će svim 1.700 radnika biti ponuđeno da ostanu", napominje Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede. 
Tenderska komisija je u četvrtak otvorila jedinu ponudu za privatizaciju PKB-a i utvrdila da je ispravna dokumentacija kompanije "El Dahra Srbija".
Privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, ali je stigla samo jedna ponuda.
Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB-a po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak, a na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i – stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.
Isto tako, ponuđena je i imovina zavisnih društava kao što su – Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB, te dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.
Takođe, kažu da imovinu PKB-a čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, 17.000 grla stoke i druga imovina i mehanizacija. 
U PKB-a ima oko 1.700 radnika. Svi zaposleni dobiće 450 evra po godini staža, a zatim postaju radnici "El Dahre".
Uslov za kupca bio je da je iz branše i da mu je godišnji prihod najmanje 400 miliona evra.
Sindikati se nadaju da će se tim poslom baviti mnogo duže od tri godine, koliko ih tender obavezuje. Nadležne podsećaju da jedino PKB nije imao premije za mleko.
"Očekujemo da se to ispravi i da novi poslodavac bude u rangu sa svim drugim proizvođačima mleka i da će to biti dobar podsticaj da ta proizvodnja zaživi i bude bolja nego danas", navodi Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a.
O kompaniji "El Dahra" 
"El Dahra" u Srbiji posluje od 2014. kada su postali većinski vlasnici 51 odsto firme "Rudnap agrar" Vojina Lazarevića.
Već početkom 2015. "El Dahra internešenal" postala je jedini vlasnik plantaže u Irigu – "El Dahre Rudnap".
Inače, pretežna delatnost kompanije "El Dahra agrikalčr" iz UAE je uzgoj muznih krava.
"El Dahra" ulaže kako bi obezbedila veću bezbednost hrane za UAE, a najviše zemlje poseduje u Egiptu – 54.000 hektara, zatim oko 4.000 hektara u SAD i isto toliko i u Španiji, kao i oko 2.000 hektara u Australiji.
Ova kompanija ranije je objavila da je pripremila 130 miliona dolara za kupovinu njiva širom sveta. Arapi su najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"El Dahra" ponudila 105,05 miliona evra za PKB

Izvor: RTS, 14.Sep.2018

. Otvorena finansijska ponuda kompanije "El Dahra" iz UAE, koja je za PKB ponudila je 105,05 miliona evra.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.