Ekonomski institut snizio prognoze rasta BDP-a u drugom kvartalu

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jul.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski institut snizio prognoze rasta BDP-a u drugom kvartalu

ZAGREB - Vrijednost indeksa CEIZ, mjesečnog indikatora poslovnog ciklusa, pala je u svibnju za 1,01 indeksna boda, pa Ekonomski institut zaključuje da je u tom mjesecu ekonomska aktivnosti oslabila u odnosu na travanj.

Unatoč tome, očekuju da će BDP u drugom tromjesečju rasti po stopi od 4 posto, 0,1 postotni bod više nego u prvom tromjesečju, dok desezonirani podaci upućuju na porast od 1,1 posto. Prije mjesec dana, na temelju travanjskog CEIZ-a, analitičari Ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << instituta su predviđali rast BDP-a u drugom kvartalu od čak 4,7 posto. Kako objašnjavaju, njihov je zaključak zasnovan dijelom na rekordnom rastu indeksa u travnju, a snažan rast BDP od 3,9 posto iz prvog kvartala, ističu, može iskazati značajan pozitivan utjecaj na izračun vrijednosti indeksa u drugom tromjesečju.

-Međutim, s obzirom na to da je u prvom tromjesečju 2019. rast BDP-a bio prvenstveno zasnovan na snažnom rastu investicija upitne održivosti, tekuća vrijednost CEIZ indeksa zbog načina njegove procjene može ipak biti djelomično precijenjena, objašnjavaju s Instituta koji je razvio indeks CEIZ. Ujedno napominju da će zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći "s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj". No unatoč blagom smanjenju prognoze ostaju optimistični u svojim prognozama koje su prilično zatekle ostale prognostičare jer su njihova očekivanja, kako za drugi kvartal tako i za cijelu godinu ipak skromnija.

Nakon što je DZS objavio podatak o rastu BDP-a u prvom kvartalu od 3,9 posto, pet glavnih ekonomista najvećih banaka (Zagrebačka banka, PBZ-a, Erste, Addiko i Raiffeisen), povisili su prognoze rasta u ovoj godini s 2,6 na 3 posto, ali i u idućoj godini očekuju usporavanje BDP-a na 2,5 posto.

Iako ne iznose prognoze na kvartalnoj razini, ipak vjeruju da će rast BDP-a u drugom tromjesečju biti sporiji nego u prvom. Kako su za Jutarnji list nedavno kazali Zrinka Živković Matijević iz RBA i Alan Kovač i Erste banke, doprinos investicija rastu BDP-a ostat će značajan i u drugom kvartalu, ali će osobna potrošnja biti nešto slabija.

Prvi službeni podatak o tome koliko je BDP povećan u drugom kvartalu DZS će objaviti na kraju kolovoza. Dosad poznati ekonomski pokazatelji, poput industrijske proizvodnje i prometa u trgovinama ne govore u prilog optimističnim prognozama koje iznosi Ekonomski institut. Neki ekonomisti dovode u pitanje samu metodologiju indeksa CEIZ koji se previše oslanjana na varijable kao što je rast prihoda od PDV-a, a koje mogu varirati na iz različitih razloga. Inače, indeks se sastoji od četiri varijable, a osim prihoda od PDV-a to su još volumen industrijske proizvodnje, promet u maloprodaji i ukupna likvidna sredstva, M4

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.