Ekonomska 2017: Zasijali u svetu, a kod kuće ...

Izvor: Mondo, 02.Jan.2018, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska 2017: Zasijali u svetu, a kod kuće ...

Novi skok na Doing Business listi i godinama očekivana "udaja" Galenike u Srbiji, ali i drama s Agrokorom u čitavom regionu, samo su neki najupečatljiviji događaji po kojima ćemo pamtiti ekonomsku 2017. godinu.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

DOING BUSINESS - Srbija je po lakoći poslovanja napredovala za četiri mesta na čuvenoj listi lakoće poslovanja "Duing biznis" (Doing Business) Svetske banke za 2018. godinu.

Sa prethodne 47. pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << popela se na 43. mesto, među 190 rangiiranih zemalja. Skok nije tako spektakularan kao prošlogodišnji (tada sa 91. na 59. mesto), ali ni liste nisu svake godine potpuno uporedive.

Za novi skok pre svega je zaslužna novouvedena procedura elektronske građevinske dozvole, ali i olakšano osnivanje firmi i pomak u prinudnoj naplati ugovora usvajanjem novog Zakona o izvršenju.

Pouzdanost sistema katastra unapređena je primenom geografskog informacionog sistema, ali još imamo mnogo da radimo na zaštiti manjinskih akcionara, poreskom i parafiskalnom sistemu, lakoći priključenja na elektromrežu...

GALENIKA - U novembru 2017. je, posle nekoliko neuspešnih pokušaja privatizacije, konačno prodata beogradska farmaceutska kompanija Galenika. Nadamo se srećni kupac je kompanija Elius ( "Aelius") registrovana u Luksemburgu a povezana sa EMS, najvećom farmaceutskom kompanijom u Brazilu.

Za 93,7 odsto kapitala Galenike novi gazda je platio 16 miliona evra "cene", ali i 25 miliona evra za pokriće dug koji je državna uprava ove kuće napravila prema bankama.

Radnici koji će efikasnijem privatnom vlasniku gazdi biti višak pa su se na vreme opredelili za "socijalni program" (njih 250), dobiće otpremninu 200 evra po godini staža.

ODE AERODROM, STIŽE BRZA PRUGA, A KORIDOR... - Vlada Srbije cele 2017. je pokušavala da okonča proceduru davanja u koncesiju najvećeg srpskog aerodroma, beogradskog "Nikole Tesle". Rokovi su nekoliko puta pomerani "zbog velikog interesovanja", da bi u decembru stigle četiri validne neobavezujuće ponude.

Od zakupca na četvrt veka (u prvoj koncesiji strancima još od 2000. godine), očekuju se jednokratna uplata u budžet od oko 400 miliona evra.

Ponovo produžen rok za koncesiju "Nikole Tesle"

Radove na modernizaciji železničke pruge od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, počeli su u novembru, čime je zvanično počela izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešta.

Prema projektu, koji je iznedrio proces saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, vozovi bi trebalo da idu brzinom od 200 kilometara, umesto sadašnjih 70. Novac za izgradnju (srpski deo košta dve milijarde evra) daju Kinezi, čije firme i rade prugu, a nama ostaje da vraćamo kredit. Rok za završetak cele pruge brzog voza je šest godina.

Počelo je: Kinezi nam prave brzu prugu ka Pešti

Nadamo se da će tako i biti, jer za neke druge infrasrukturne projekte rokovi su prilično rastegljivi.

Završetak Koridora 10 kroz Srbiju ponovo je odložen, iako su nadležni iz Vlade Srbije najavljivali da će ovo biti poslednja godina bez tog autoputa.

Najkomplikovaniji deo radova, deonica kroz Grdeličku klisuru, trebalo bi da bude završena do juna 2018. godine. Nezavršeni su ostali i tuneli Manajle i Predejane, kao i deonica Srpska kuća - Levosoje, čija izgradnja je pri kraju. Završetak Koridora uglavnom je odlagan zbog problema sa izvođačima, neodgovrajućih projekata, eksproprijacije ili dodatnih radova.

EVO KAKO SU KRETALE PROSEČNE PLATE U SRBIJI:

Foto: MONDO, Georgi Mitev Šantek

A KAKO U REGIONU....

Foto: MONDO, Georgi Mitev Šantek

ŠTRAJKOVI I PROTESTI - I ove godine bilo je štrajkova i protesta, a najveći talas bio je tokom leta.

Štrajkovali su radnici Fijata, Goše i Gorenja, a proizvođači malina i kupina u nekoliko navrata su na protestima tražili (da Vlada odredi) veće otkupne cene tog voća. Štrajkači iz Fijata i iz Gorenja dobili su povišice, dok su radnici Goše u stečaju bezuspešno štrajkovali nekoliko meseci tražeći isplatu zaostalih zarada.

REGION DRHTI ZBOG AGROKORA - Kriza u Agrokoru hrvatskog tajkuna Ivice Todorića prelila se ove godine na region, i to je svakako "tema" koja će obeležiti možda i deceniju, kao svojevremeno jugoslovenski slučaj "Agrokomerc".

Koliko će Srbiju koštati pad Agrokora?

A aktuelnoj drami srpske firme iz lanca - Merkator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Superkartica, Kikindski mlin, Nova sloga... zasad nemaju većih problema, ali im je sudbina neizvesna zbog kataklizme u krovnoj firmi za čije zaduživanje su garantovali svojom imovinom. Najveće dugove ima Merkator S, a konkretna posledica je prodaja Tržnog centra Merkator u Beogradu.

I ZA KRAJ - "LJUBAV" DINARA I EVRA...

Foto: MONDO, Georgi Mitev Šantek

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.