Egipat i Turska množe minus, komšije kupe kajmak

Izvor: B92, 30.Jan.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat i Turska množe minus, komšije kupe kajmak

Hrvatsku bi ove godine moglo posetiti više ruskih turista nego prošle godine, čemu pogoduje zatvaranje nekih turskih i egipatskih odredišta.

Ako je suditi prema zanimanju koje ruski poslovni partneri iz turističkih agencija, avioprevoznika i turoperatora iz Rusije pokazuju ove godine za Hrvatsku, svi su izgledi da bi turistički pad dolazaka iz Rusije, koji je u protekle tri godine prepolovio broj ruskih gostiju u Hrvatskoj, u ovoj godini mogao biti zaustavljen.

Pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to poslovna radionica koju je organizovala u moskovskom "Radisson Roial Hotelu" Hrvatska turistička zajednica i njeno predstavništvo u Moskvi.

“Zanimanje ruskih partnera za Hrvatsku ove godine je golemo, a zanimljivo je da je mnogo njih prvi put u planovima za rad s Hrvatskom. Naime, činjenica je da je Turska u celosti "nestala" sa ruskog turističkog tržišta i sada tih pet miliona putnika koji su se tamo odmarali ruski partneri žele odvesti na druga mesta. Deo će sigurno ići prema Bugarskoj i Crnoj Gori, a deo je zainteresovan i za Hrvatsku. Mi za njih nismo jeftina zemlja, nego nas upoređuju sa Italijom, Španijom ili Francuskom. Oni koji traže jeftiniji odmor, odlaze iz Rusije u Bugarsku ili Crnu Goru, a još uvek ih najviše ide u Soči i na Krimu po preporuci svojih vlasti. "Aeroflot" leti svaki dan za Split iz Moskve i tu činjenicu treba iskoristiti”, kaže Zdenka Petek, direktorka prodaje "Bluesun Hotela" koja je učestvovala na poslovnom susretu.

Jedan od problema za veći broj ruskih gostiju u ovoj godini jeste i njihovo odlučivanje u poslednji trenutak, a naši hotelijeri nemaju toliko kapaciteta da bi čekali na njihovu odluku koja zavisi najpre o kursu rublja, koji stalno pada. Potpisivanje ugovora sa cenama u evrima, kako to rade evropski, pa i hrvatski hotelijeri, za ruske partnere donosi puno neizvesnosti i opasnosti od bankrotiranja u slučaju da se program otkaže.

Na konferenciji za novinare uoči poslovne radionice u Moskvi istaknuto je kako su teškoće sa vizama koje su pre nekoliko godina bile veliki problem, sada izbegnute za Hrvatsku jer vize gostu pribavljaju turističke agencije, što je mnogo jednostavnije nego pre kada je trebalo lično ići po njih u ambasadu.

“Ovaj veliki interes ruskih partnera pokazuje da su na njihovu tržištu nastale velike promene i traže se nova rešenja. Pogrešno bi sada bilo kazati kako će milioni Rusa doći u Hrvatsku zato što ne idu u Tursku, jer mi za njih nemamo ni toliko smeštajnih kapaciteta ni letova. No, ako ovaj poslovni skup rezultira sa dvadesetak posto više ruskih gostiju, biće to dobar znak i zaustavljanje višegodišnjeg trenda velikog pada”, kaže Boris Žgomba, predsednik UHPA-e, nakon učešća na razgovorima u Moskvi.

Podsetimo, Hrvatska je u najboljim godinama imala oko 200 hiljada Rusa na odmoru, a lanjsku godinu je završila sa 109.000 gostiju i 853.000 noćenja iz Rusije, čime je nastavila treću godinu da beleži pad za više od 20 odsto sa tog tržišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.