Efektiva: Uslov za polisu 6 meseci rada, ne važi kod majke

Izvor: B92, 06.Nov.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efektiva: Uslov za polisu 6 meseci rada, ne važi kod majke

Beograd -- Udruženje Efektiva objavilo je da su učestale žalbe korisnika bankarskih kredita zbog nemogućnosti aktiviranja polise osiguranja u slučaju gubitka posla.

Kako navode iz tog udruženja bankarskih klijenata, reč je o tome da korisnik kredita plati osiguranje očekujući da će u slučaju da ostane bez posla, osiguravajuća kuća da preuzme obavezu plaćanja kredita. Međutim, osiguranje to odbija, često uz izgovore koji ukazuju na sumnju u unapred smišljenu prevaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode iz Efektive.

Kako objašnjavaju, korisnik je zaključio ugovor o kreditu sa obaveznim osiguranjem od gubitka zaposlenja, platio za to premiju od recimo 7-8.000 dinara a nakon što je ostao bez posla, javlja se osiguravajućoj kući koja njegov zahtev odbija sa konstatacijom da u trenutku zaključivanja ugovora, nije ispunjavao uslov od minimum 6 meseci rada kod istog poslodavca.

"Dakle, kada je zaključivao ugovor o kreditu i osiguranju kredita, u banci su odlično znali za tu informaciju, jer je klijent morao da preda dokumenta sa podacima o zaposlenju (ime poslodavca, dužina radnog odnosa, visina plate itd) i to nije sprečilo banku da sa klijentom potpiše ugovor. Kasnije, ako se aktivira osigurani slučaj, osiguravajuća kuća pronalazi taj argument i odbija isplatu štete, a klijent odlazi u docnju, a zatim i utuženje", navodi Efektiva.

Kako objašnjavaju, takvih slučajeva ima na hiljade i "sumnja postoji da banke masovno osiguravaju kredite ne ulazeći u činjenice koje kasnije mogu uticati na isplatu štete".

"Sumnjamo da na taj način, banke i osiguranja svesno naplaćuju premiju osiguranja za svaki kredit, računajući da će tek kod manjeg broja slučajeva zaista i doći do aktivacije polise, pa ako tako i bude, novac će biti vraćen, dok u većini slučajeva, novac od premije ostaje u vlasništvu osiguranja, a sumnjamo deo i u banci", navode.

Iz Efektive navode da banke na ovaj način osiguravaju skoro svaku vrstu kredita, čak i one kratkoročne do godinu dana roka otplate, "sasvim moguće svesno i sumnjamo uz nameru, da u dogovoru sa osiguravajućom kućom, obezbede sebi dodatni prihod, koji se ogleda u onom novcu koji će ostati u slučajevima kada neće dći do pokušaja aktiviranja polise, a koji čine većinu od ukupnog broja osiguranih kredita".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Efektiva: Klijenti plate osiguranje kredita, kada izgube posao to se ne računa

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018

Udruženje Efektiva objavilo je da su učestale žalbe korisnika bankarskih kredita, zbog nemogućnosti aktiviranja polise osiguranja u slučaju gubitka posla...Iz Efektive navode još jedan primer koji su nedavno imali da je odbijena isplata osiguranja jer je korisnik kredita bio zaposlen u firmi svoje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.