EY: Hrvatskoj potrebne velike investicije da nadoknadi svoje zaostajanje

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jun.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EY: Hrvatskoj potrebne velike investicije da nadoknadi svoje zaostajanje

ZAGREB - Konzultantska tvrtka EY objavila je ovih dana studiju u kojoj analizira kakve su pretpostavke za gospodarski rast u Europskoj uniji u kontekstu izazova globalne ekonomije 21. stoljeća. 

Hrvatska je u skupini nekoliko članica EU-a koje su označene kao najgore na osnovu podataka u pet ključnih kategorija: 1. digitalizacija, 2. istraživanje, inovacije i održiva energetika, 3. osnovna infrastruktura, 4. obrazovanje i integrativni rast te 5. zdravstveni sistem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Studija EY-a smatra da su tih pet kategorija najvažnije za gospodarski rast, upozoravajući da se u Europu u proteklih deset godina nedovoljno investira, te da bi politička elita trebala naći nove načine da potakne investicije. Također naglašavaju da bi i EU i države članice trebale mnogo više investirati u infrastrukturu, koja u 21. stoljeću ne uključuje samo autoceste nego i optičke kablove i brzi internet.

Najbolje pretpostavke za trajni gospodarski rast imaju Austrija, Nizozemska, Švedska i Danska, koje su najbolje ocijenjene u studiji, te Švicarska koja nije članica EU-a. U kategoriji ispod te su Njemačke, Francuska, Finska, Belgija i Luksemburg, te se procjenjuje da su u tim zemljama potrebne veće investicije nego dosad u pojedinim sektorima. U sredini su sve ostale članice EU-a, dok su u kategoriji Schlusslichter, odnosno ''na začelju'', Hrvatska, Poljska, Grčka, Rumunjska i Bugarska.

Bodovanje u studiji EY-a je koncipirano tako da je cilj sakupiti što manje bodova, pa tako najbolje plasirane države od Švicarske do Danske imaju od 1 do 4 boda, što znači da su u pet ključnih područja napravile skoro sve što treba da imaju osiguran rast u budućnosti. Hrvatska je s 27 bodova bolja samo od Bugarske (29 bodova) i Rumunjske (27 bodova), a naročito je loše ocjene dobila u kategorijama osnovne infrastrukture te obrazovanja i integrativnog rasta.

Utjeha može biti što je hrvatsko zdravstvo ocijenjeno boljim od primjerice češkog i još nekih članica EU-a koje su po sveukupnom zbroju plasirane bolje od Hrvatske i nisu u kategoriji ''na začelju''.

Ističe se da su Hrvatskoj potrebna ''velika poboljšanja i goleme investicije da bi mogla uhvatiti priključak'' s najboljim članicama EU-a i ''nadoknaditi svoje zaostajanje''. Napominje se da Hrvatska jako zaostaje u digitalizaciji.

Kada je riječ o kategoriji istraživanja i inovacija, ističe se da je u tome Hrvatska najslabija u cijeloj EU po broju prijavljenih patenata, dok je najbolja u potkategoriji arhitekture energetske mreže. U kontekstu osnovne arhitekture jako loše su ocijenjene hrvatske luke i opća konkurentnost u globalnom kontekstu. Hrvatska je i među najgorima u EU po zaposlenosti žena.

EY-ova studija zapravo nudi nacrt Hrvatskoj u što bi trebala investirati - napose u digitalizaciju i obrazovanje - kako bi gospodarski rasla. Za cijelu EU preporučuju mnogo veće javne investicije, podsjećajući da je to jedan od temelja velikog gospodarskog rasta Kine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.