EKONOMSKI RAST zemalja Zapadnog Balkana: NEĆETE verovati na kom MESTU je SRBIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKONOMSKI RAST zemalja Zapadnog Balkana: NEĆETE verovati na kom MESTU je SRBIJA!

Rast investicija i potrošnje

Ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji je u 2018. godini povećan na 3,5 bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na 2017. godinu kada je prosečna stopa rasta bila 2,7 odsto (BDP).

Pročitajte i:

- Najvećim ekonomskim razvojem u regionu ima Srbiji sa 4,6 odsto (BDP). Investicije i privatna potrošnja nastavile su da utiču na rast u regionu - saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Evropska Komisija u svom izveštaju o ekonomskim podacima za zemlje kandidate za EU ​​i potencijalnim kandidatima.

Dinamika rasta poboljšana je u skoro svim zemljama Zapadnog Balkana u prvom kvartalu 2018. godine, navodi se u izveštaju.

Rast proizvodnje u Crnoj Gori i Albaniji ojačao je na 4,5 odsto i 4,4 odsto.U Crnoj Gori, ekonomska ekspanzija je bila podstaknuta rastom investicija, dok su u Albaniji sve komponente unutrašnje tražnje pozitivno doprinele rastu.

U Bosni i Hercegovini ekonomija je povećana za 2,0 odsto uz izvoz i privatnu potrošnju.

- Nasuprot tome, u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji rast proizvodnje je usporio na 0,1 odsto u poređenju sa 1, 2 odsto u prethodnom periodu, zbog velikog pada bruto investicija u zemlji - ističe se u izveštaju Komisije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.