EK upozorila Italiju, prvi korak ka kažnjavanju zbog budžeta

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK upozorila Italiju, prvi korak ka kažnjavanju zbog budžeta

Evropska komisija je upozorila Italiju da njen planirani budžet ozbiljno krši pravila o podršci evru, zbog čega bi se Rim mogao suočiti sa pravnim posledicama.

"Sa žaljenjem potvrđujemo procenu da nacrt italijanskog budžeta ozbiljno krši pravila. U onome što je italijanska vlada stavila na sto vidimo opasnost nestabilnosti u toj zemlji", rekao je novinarima potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Uz konstataciju da je Evropska komisija otvorena za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dijalog, Dombrovskis je izjavio da predviđeni italijanski dug od 131 odsto bruto domaćeg proizvoda u naredne dve godine opterećuje svakog Italijana sa 37.000 evra i 1.000 evra za servisiranje duga godišnje.

"Ne vidimo kako će održavanje takve ranjivosti ojačati ekonomski mir. Mislim da bi, umesto toga, rezultat mogla biti veća politika štednje", rekao je Dombrovskis.

Uprkos upozorenjima iz Brisela, italijanska vlada odbija da odustane od svojih planova, sa obrazloženjem da je veća potrošnja neophodna kako bi se oživeo ekonomski rast, posle višegodišnje štednje.

Vlada jača programe socijalne zaštite, od kojih će najviše koristi imati mladi ljudi u potrazi za poslom, kao i povratak penzija na nekadašnji viši nivo.

Evropska komisija tvrdi da te mere neće podstaći rast, već će izazvati nova smanjenja budžeta, javlja AP.

Naš današnji korak je logična i neizbežna posledica odluke italijanskih vlasti da ne prilagode svoje fiskalne ciljeve, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

EK "disciplinuje" Italiju, Rim ne odstupa

Izvor: B92, 21.Nov.2018

Evropska komisija preduzela je prvi korak u "disciplinovanju" Italije zbog njenog nacrta budžeta za 2019. godinu...Rim poručuje da nema nameru da promeni svoje planove, čime je, kako ocenjuje Rojters, utro put konfrontaciji koja može trajati mesecima i na kraju dovesti do kazne...Komisija je saopštila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.