EK smanjio prognozu rasta slovenskog BDP-a u s 1,9 na 1,8 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Feb.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK smanjio prognozu rasta slovenskog BDP-a u s 1,9 na 1,8 posto

LJUBLJANA - Nakon umjerenog lanjskog rasta BDP-a od 2,5 posto lani, Slovenija će, prema najnovijoj procjeni Europske komisije, ove godine rasti stopom od 1,8 posto, čime je smanjena procjena o rastu slovenskog BDP-a od 1,9 posto, koju je Bruxelles dao prošle jeseni.

Slovenski gospodarski oporavak lani je najviše poticao izvoz, dok se po ocjenama Europske komisije ove i sljedeće godine očekuje da će rastu doprinijeti i veća privatna potrošnja i investicije.

Europska >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << komisija najavljuje Sloveniji ove i sljedeće godine godišnji rast izvoza od 4 do 5 posto.  Visok udio javnog duga u nacionalnom BDP-u će postupno padati pa će se s lanjskih 83,5 smanjiti na 79,8 posto BDP-a, u ovoj i na 79,5 posto BDP-a u 2017. godini, što je bolji rezultat od prosječne zaduženosti zemalja EU-a.

Budući da će ove godine Slovenija imati javno-financijski deficit od samo 2,4 posto BDP-a, protiv nje će biti ukinuta procedura prekomjernog deficita, započeta 2009. godine, navodi se u tzv. zimskom izvješću Europske komisije.

Na području inflacije i zapošljavanja u Sloveniji ne očekuju se veće promjene.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.