ECB odgodio povećanje kamata, Draghi upozorava na neizvjesnosti

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Mar.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB odgodio povećanje kamata, Draghi upozorava na neizvjesnosti

FRANKFURT –  Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila da postojeće kamatne stope planira zadržati barem do kraja ove godine, odgodivši tako mogućnost njihova prvog podizanja u razdoblju nakon krize, a bankama je najavila novi krug zajmova s duljim rokom otplate.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da je zbog neizvjesnosti vezanih za obujam ekonomskog usporavanja bilo važno poduzeti mjere, odnosno pomaknuti rok za povećanje ključne kamate i pokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nov paket jeftinih kredita za banke.

„U mračnoj sobi se krećete sitnim koracima. Ne trčite, ali se krećete. Nastojite biti proaktivni, a ne reaktivni’, rekao je Draghi na konferenciji za novinare u sjedištu banke u Frankfurtu, prenijela je agencija AP.

Reuters izvještava da je Draghi konstatirao da ECB nije promijenila svoju procjenu da su se rizici pogoršali navodeći u tom kontekstu vanjske faktore kao što su protekcionizam, još uvijek neizvesna priroda Brexita i ranjivosti tržišta u usponu.

„Nalazimo se u razdoblju kontinuirane slabosti i sveprisutne neizvjesnosti“, rekao je on, dodajući da je ECB zbog toga snizila svoje projekcije rasta i inflacije.

ECB sada vidi rast eurozone na jedva 1,1 posto u ovoj godini, u odnosu na projekciju od 1,7 posto iz prosinca prošle godine, navodi britanska agencija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.