Izvor: RTS, 12.Mar.2022, 00:30

EBRD obezbeđuje brzi internet za 200.000 domaćinstava u ruralnim sredinama

Evropska banka za obnovu i razvoj investirala je u Srbiju prošle godine više od pola milijarde evra. Direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli kaže da je Srbija prva zemlja u regionu u kojoj finansiraju - uvođenje širokopojasnog interneta.
Prosperitetna, funkcionalna, tržišna ekonomija mora da bude konkurenta, zelena, inkluzivna, da se njome dobro upravlja, da bude otporna i integrisana.

Po mišljenju vodećih ekonomista Evropske banke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za obnovu i razvoj, nijedna zemlja još nije stigla u taj raj. Srbija ima bolje rezultate od zemalja u regionu, ali još kasni za zemljama Evropske unije.
"Mislim da se Srbija ističe kao zemlja koja je u regionu najbolje izašla na kraj sa kovid krizom, sa padom BDP-a u 2020. godini od samo 0,9 odsto, a zatim snažnim rastom BDP-a od 7,4 odsto u 2021. Srbija je imala manji rast duga što je odraz ne samo snažnog rasta ekonomije već i fiskalne discipline bez obzira na pritiske za dodatnom potrošnjom tokom pandemije", navodi Piter Sanfi iz EBRD-a.
U EBRD-u veruju da će se rast nastaviti i ove godini, ali su u daljim prognozama suzdržani.
"Najnovija projekcija za Srbiju za 2022. godinu, objavljena u novembru prošle godine predviđala je rast od 4,3 odsto BDP-a što je iznad regionalnog proseka. Zbog tragedije u Ukrajini povećani su rizici, i svakako će ostaviti velike posledice na globalnu ekonomiju i to će se preliti i na Srbiju", navodi Sanfi.
Evropska banka za obnovu i razvoj je prošle godine investirala u Srbiji više od pola milijarde evra. Dobar deo tih sredstava je usmeren na unapređenje digitalizacije čemu je posvećen ovogodišnji izveštaj o tranziciji.
"Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj finansiramo uvođenje širokopojasnog interneta. U drugoj fazi obezbediće se brzi internet za 200.000 domaćinstava u ruralnim sredinama", navodi Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković podsetila je da je Srbija uvela najsavremeniji način instant plaćanja, plaćanje računa skeniranjem QR koda, prenos novca samo preko broja mobilnog telefona, a među prvima u Evropi imamo mogućnost da zaključujemo finansijske ugovore na daljinu zahvaljujući video indentifikaciji.
"Vi ste u izveštaju naveli da veliki broj zemalja u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj posluje, planira da uvede regulatorni 'send boks' a mi smo ga u Srbiji odavno omogućili", navodi Tabakovićeva.
Ovih dana počinje novi program digitalizovanog dobijanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije. EBRD takođe želi da ojača konkurentnost srpskih kompanija, pre svega malih i srednjih preduzeća u tehnološkom sektoru, tako što će im se olakšati pristup kreditima kod partnerskih banaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.