Državne tvrtke: Dobit manja 43%, broj zaposlenih veći 9 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2018, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne tvrtke: Dobit manja 43%, broj zaposlenih veći 9 posto

ZAGREB - Strateške i tvrtke od posebnog interesa u vlasništvu države prošlu su godinu završile s manjim prihodima i dobiti, većim rashodima i većim brojem zaposlenih u odnosu na 2016. godinu, pokazuje izvješće Ministarstva državne imovine.

Tako je bruto dobit strateških i tvrtki od posebnog interesa koje su u većinskom vlasništvu države sa 3,6 milijardi kuna u 2016., u prošloj godini gotovo prepolovljena na nešto više od 2 milijarde kuna, odnosno manja je za 43 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto.

Strateška trgovačka društva bez pravnih subjekata u 2016. imala su 3,3 milijarde kuna dobiti, u prošloj godini 1,8 milijardi kuna, a trgovačka društva od posebnog interesa u većinskom vlasništvu države pala su sa 369 milijuna kuna na 274 milijuna kuna.

Pogledaju li se tvrtke u kojima država ima manje od 50 posto vlasništva i koje kotiraju na burzi, točnije riječ je o Ini, njen poslovni rezultat je značajno bolji - sa 502 milijuna kuna bruto dobiti u 2016. digla se na 1,7 milijardi kuna bruto dobiti. Ukupno bilanca izgleda tako da se bruto dobit iz 2016. od 4,1 milijardu kuna spustila na 3,8 milijardi kuna, ako uključimo i Inu.

Prihodi strateških i tvrtki od posebnog interesa za državu u kojoj je RH većinski vlasnik sa 26,7 milijardi kuna spustili su se na 26,2 milijarde kuna u 2017., što znači da su manji za oko pola milijarde kuna.

Istodobno, rashodi tih trgovačkih društava povećani su u godinu dana za čak milijardu kuna. Tako su rashodi u 2016. za strateške i tvrtke od posebnog interesa u kojima država ima većinski udio iznosili 23,1 milijardu kuna, a prošle godine 24,1 milijardu kuna.

"Preliminarni ukupni rashodi trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku (bez pravnih osoba) i trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio u 2017. u iznosu od 24,1 milijardu kuna veći su za oko pet posto od prethodne godine", navodi se u izvješću Ministarstva državne imovine, uz napomenu da nemaju podatke za Imunološki zavod i Autocestu Zagreb - Macelj jer nisu na vrijeme dostavili svoja izvješća.

No, unatoč padu dobiti i prihoda, državne tvrtke povećano su zapošljavale u 2017. jer je broj zaposlenih narastao za devet posto u odnosu na godinu ranije. Među trgovačkim društvima od strateškog interesa za RH (bez pravnih osoba) vidi se razlika u broju zaposlenih na 31. prosinca 2017. od 18 posto, međutim, toliko povećanje broja zaposlenih uglavnom dolazi zato što je 1. prosinca 2017. izvršeno pripajanje društva HAC ONC d.o.o. društvu HAC d.o.o. s kojim je došlo i 2842 zaposlenika, pa je tako ukupan broj zaposlenih u trgovačkim društvima od strateškog interesa za RH (bez pravnih osoba) i trgovačkim društvima od posebnog interesa u kojima RH ima većinski udio na dan 31. prosinca 2017. iznosio 39.084. Bez zaposlenika HAC-a, 437 je ljudi više zaposleno u 2017.

Najveće smanjenje bruto dobiti u 2017. godini imala su društva Agencija Alan, Autocesta Rijeka - Zagreb, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Hrvatska pošta i Hrvatska poštanska banka (HPB).

Tvrtke u vlasništvu države, prema Odluci Vlade, 60 posto od svoje dobiti nakon oporezivanja uplaćuju u državni proračun. Iznimno, Agencija Alan obvezna je uplatiti cijelu dobit, koja će biti korištena za potrebe Oružanih snaga RH. Tako je u 2016. ukupno u državni proračun uplaćeno 755,8 milijuna kuna dobiti iz 2015., a lani čak 1,2 milijarde kuna dobiti iz 2016.

- Trgovačka društva pokazala su odgovorniji pristup u poslovanju, no trebala su više investirati, a ima još puno prostora i za povećanje prihoda, još više za smanjenje rashoda - komentirao je izvješće ministar državne imovine Goran Marić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.