Država i Brisel da nas zaštite od američkih pretnji

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 19:51

"Država i Brisel da nas zaštite od američkih pretnji"

Berlin -- Nemački poslovni svet pozvao je vlasti u Berlinu i Evropsku komisiju dareaguju na pismo američkih senatora u vezi sa Severnim tokom 2.

Oni su pozvani da zaštite nemačke i evropske kompanije, navedeno je u saopštenju Istočnog komiteta nemačke privrede.

"Izjave nepotkrepljene dokazima ne vode nikuda. Zato mi pozivamo federalnu vladu i EK da efikasno zaštite nemačke i evropske kompanije od takvih napada trećih zemalja", navedeno je u saopštenju komiteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji objedinjuje nemačka preduzeća u istočnoj Evropi i postsovjetskom prostoru.

Komitet ističe da traži finansijsku i pravnu zaštitu evropskih kompanija od eksteritorijalnih sankcija trećih zemalja.

"Pored toga, sada je došlo vreme da se razmisli o ciljanim kontramerama", dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ranije su američki senatori uputili oštro pismo operatoru nemačke luke Mukran koji učestvuje u izgradnji gasovoda Severni tok 2, preteći sankcijama. Iz Nemačke ovaj korak ocenjuju kao napad na nacionalni suverenitet i novu fazu eskalacije između SAD i Evrope.

Takođe, nemački "Handelsblat" ranije je pisao da je američki Senat zatražio od administracije nemačke luke Zasnic da prekinu radove na podršci izgradnje Severnog toka 2.

Istovremeno, nemački list "Berliner cajtung" naveo je da su pretnje SAD sankcijama okrenule nemačke političare protiv Vašingtona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.