Dragin: Novi zakoni, kreditna podrška i širenje izvoza u 2010.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Novi zakoni, kreditna podrška i širenje izvoza u 2010.

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin najavio je za ovu godinu usvajanje novih zakona iz oblasti agrara, izdvajanje većih subvencija po hektaru i nastavak kreditne podrške poljoprivrednicima, ali i proširivanje izvoznog asortimana srpske poljoprivrede na tržište Evropske unije.

Dragin je u intervjuu agenciji Tanjug kazao da ni ove godine neće izostati pomoć države poljoprivrednicima i to u vidu subvencija po hektaru, subvencionisane kupovine azotnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mineralnog đubriva i nove mehanizacije, davanja povoljnih kratkoročnih i dugoročnih kredita, ali i ponovnog uvođenja kredita za investiciona ulaganja.

On je podsetio da je agrarni budžet ove godine povećan za 25 odsto, što je omogućilo da subvencije po hektaru budu povećane sa 12.000 na 14.000 dinara i istakao da u 2010. godini neće izostati ni kreditna podrška za poljoprivredne proizvođače.

Kratkoročni i dugoročni krediti

Dragin je precizirao da se to pre svega odnosi na kratkoročne i dugoročne kredite sa pet odsto efektivne kamate godišnje i ukazao da će ove godine biti uveden i segment 'koji je, zbog nedostatka sredstava, bio zapostavljen tokom prethodnih godina, a to su investiciona ulaganja, koje će potpomoći država".

Ti krediti iznosiće do 300.000 evra, odnosno 40 odsto za investicije u preradne kapacitete, dodao je Dragin.

Govoreći o Upravi za agrarna plaćanja, Dragin je rekao da će ona ove godine u potpunosti preuzeti posao koji je do sada radio sektor za finansije Ministarstva poljoprivrede i ukazao da je u prvih osam meseci 2010. godine neophodno podići kapacitete te institucije.

Dragin je objasnio da je to značajno kako bi Srbija, u onom trenutku kada postane kandidat za punopravno članstvo u EU, preko te Uprave godišnje mogla da "povlači" između 50 i 60 miliona evra iz evropskih fondova godišnje.

Akcija nabavke đubriva

Ministarstvo poljoprivrede trenutno završava i akciju nabavke 300.000 tona regresiranog azotnog mineralnog đubriva preko Produktne berze u Novom Sadu, kazao je Dragin i podsetio da je kupovina tog đubriva subvencionisana sa po 5.000 dinara po toni.

Takođe, svaki poljoprivrednik koji bude hteo da kupi traktor jačine do 160 konjskih snaga, moći će da očekuje od države subvenciju od 30 odsto vrednosti kupljenog traktora, rekao je ministar.

Dragin je najavio i dalje razvijanje sistema javnih skladišta, koji je "označio prekretnicu na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji" i dodao da je namera da u 2010. godini barem 10 velikih hladnjača u Srbiji uđe u sistem javnih skladišta.

On je naglasio i da je specifičnost sistema uspostavljenog u Srbiji u odnosu na ostale zemlje to što su u njega, pored silosa, uključene i hladnjače i ponovio da je njihov značaj u tome što što poljoprivredniku omogućavaju da svoj proizvod skladišti i proda ga u trenutku kada proceni da mu to najviše odgovara.

Izvoz na tržište EU

Kada je reč o izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište EU, Dragin je kazao da je za Srbiju, nakon ponovnog dobijanja dozvole za izvoz prerađevina od svinjskog mesa na tržište EU prošle godine, najbitnije da u narednom periodu dobije dozvolu i za izvoz svežeg pilećeg mesa na to tržište.

"Već početkom ove godine ćemo razgovarati o inspekciji objekata koji će se baviti tim poslom", ukazao je Dragin.

On je naveo i da Srbija ima značajnu kvotu za izvoz goveđeg mesa "koju još ne može da dobaci", ali i istakao da se svake godine izvoz tog mesa povećava.

Dragin je ukazao i na značaj toga što će u Srbiji krajem 2010. godine prestati vakcinacija svinja protiv svinjske kuge, jer će se Srbija na taj način pridružiti zemljama koje mogu da izvoze žive tovljenike, odnosno sveže svinjsko meso na tržište EU.

"Očekujemo da ovih dana dobijemo dozvolu i za izvoz krompira u EU", rekao je Dragin, ističući da to ima veliki značaj zbog toga što su neke zemlje koji su bili dugogodišnji i tradicionalni partner Srbije za izvoz krtolastog povrća, poput Bugarske i Rumunije, ušle u EU i sada traže evropske standarde.

On je ukazao i na važnost podizanja punog kapaciteta evropskih institucija u Srbiji iz oblasti poljoprivrede u ovoj godini - Direkcije za nacionalne referentne laboratorije i Uprave za agrarna plaćanja u Šapcu.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije objedinjava ceo sistem kontrole bezbednosti hrane na teritorije Srbije i ključna je za praćenje proizvodnje hrane - od štale i njive, pa do police u supermarketu, kazao je Dragin.

Sistem potrošač - poreklo hrane

"Jedino sa takvim sistemom, koji podrazumeva da potrošač može da dođe do podatka gde je hrana nastala, na koji način je proizvedena, prerađivana, pakovana i transportovana sve do police u supermarketu vi možete da imate sistem koji je kompatibilan sa EU i razvijenim zemljama", istakao je Dragin.

Ministar poljoprivrede je kazao da se, posle usvajanja 15 poljoprivrednih zakona u 2009. godini, u skupštinskoj proceduri trenutno nalazi, još 13 novih zakona iz oblasti agrara koji čekaju na usvajanje.

Ističući da će neke od najznačajnijih novina uvesti novi zakon o vodama, koji će doneti "mnogo dobrog poljoprivrednicima", on je precizirao da se to pre svega odnosi na uvođenje olakšica pri plaćanju naknada za podizanje sistema za navodnjavanje.

"Pored toga, novi zakon koji je upućen na mišljenje predviđa i naknadu koja će se naplaćivati od svih pravnih lica u vrednosti od 0,025 odsto njihovog dohotka", rekao je Dragin i dodao da će sva ta sredstva biti uplaćivana u fond za izgradnju sistema za navodnjavanje, što je veoma značajno zbog klimatskih promena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragin: Veći izvoz u 2010.

Izvor: RTS, 07.Feb.2010

Saša Dragin najavio usvajanje novih zakona iz oblasti agrara, izdvajanje većih subvencija po hektaru i nastavak kreditne podrške poljoprivrednicima, ali i proširivanje izvoznog asortimana srpske poljoprivrede na tržište EU...Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin najavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.