Domaći trgovci ne strahuju od Lidla, a od damping cena? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći trgovci ne strahuju od Lidla, a od damping cena? (AUDIO)

Koliko će otvaranje nemačkog prodajnog lanca "Lidl" promeniti maloprodajnu scenu naše zemlje kojom dominiraju dva velika trgovinska lanca i nekoliko desetina jačih i slabijih regionalnih trgovaca? Očekivanja potrošača su velika što je lako objašnjivo, ali nisu mala ni državnih zvaničnika, pa čak ni trgovaca. Svi očekuju jaču tržišnu utakmicu. Izuzetak nije ni sekretar Udruženja za trgovinu Žarko Malinović, koji objašnjava zašto, osim šire ponude, ne očekuje prevelike benefite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za potrošače.

"Domaći trgovci rade sa veoma niskim maržama, a zbog niske platežne moći građana veoma su konkurentni sa svojim cenama, te stoga u tom pogledu neće biti značajnih novina", smatra Malinović.

Konkurencije "Lidla" ne plaše se ni u zrenjaninskom trgovinskom lancu "Gomeks" jer je reč o različitim tipovima trgovine, smatra direktor Goran Kovačević.

"Lidl zapošljava mali broj ljudi i ima mali broj artikala, dok naše prodavnice imaju između 3.500 i 4.000 artikala", kaže Kovačević i dodaje da Lidl uglavnom razvija sopstvene robne marke, te je stoga veći deo asortimana nepoznat našim građanima.

Kovačević objašnjava da i država treba da bude oprezna, zbog mogućeg dampinga.

"Lidl ima promet koji je veći od bruto prometa cele Srbije, pa može da ima cene kakvih nema na tržištu jer je reč o proizvodnim cenama koje su veće od prodajnih", ističe Kovačević i dodaje da država mora da odluči da li je dozvoljeno poremetiti konkurenciju tzv. damping cenama, a sa željom da se to nadoknadi kada konkurencija nestane.

A koliko će u "Lidlu biti domaćih proizvoda"? Od 1.500 artikala biće, uveravaju u Lidlu, 350 iz domaće proizvodnje. Za početak. I cene će na početku biti primamljivo niže. A kasnije približne domaćim. Barem nas tako uče iskustva zemalja iz okruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.