Dolar oslabio nakon poruka iz Feda u vezi kamatne politike

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Nov.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio nakon poruka iz Feda u vezi kamatne politike

LONDON - Dolar je oslabio u četvrtak na međunarodnim tržištima prema košarici valuta pod utjecajem govora predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella kojima je signalizirano moguće približavanje kraja trogodišnjeg ciklusa rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,64 boda, što su njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << najniže razine u posljednjih gotovo tjedan dana.

Dolar je pritom oslabio 0,4 posto prema jenu, na 113,25 jena, a bio je u minusu i oko 0,25 posto prema euru. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1394 dolara, a nakon što mu je cijena u jednom trenutku ranije dosegnula 1,13975 dolara, najviše razine u gotovo tjedan dana.

Predsjednik Feda iznenadio je tržišta izjavom da su kamatne stope sada netom ispod neutralnih razina, budući da je još u listopadu govorio da su trenutno daleko od neutralnih razina.

"Očigledno su Powellove izjave u vezi neutralnih razina kamata izazvale promjene očekivanja u vezi Fedove kamatne politike", rekla je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.

Ta se promjena reflektirala na financijskim tržištima, koja sada procjenjuju da su izgledi za povećanje kamatnih stopa u SAD-u u idućoj godini približno 47 posto, nasuprot 52 posto koliko su iznosili još na početku tjedna.

Fokus tržišta lagano se preusmjerava na objavu indeksa potrošačkih cijena u SAD-u, pokazatelja kretanja inflacije kojeg u Fedu preferiraju, koji investitorima može dati nove smjernice u vezi prognozi daljnjih kretanja kamatnih stopa. Tijekom dana iz istih će se razloga pratiti i objava zapisnika sa sjednice Feda u studenome.

Analitičari kažu da će zapisnik vjerojatno potvrditi očekivanja tržišta u vezi rasta kamatnih stopa u prosincu, i da ne bi trebao imati većeg utjecaja na kretanje dolara budući da je u sada u fokusu tržišta hoće li Fed uzeti predah iduće godine u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištima je prisutan blagi oprez uoči sastanka 20 vodećih gospodarstava svijeta (G20) koji počinje u petak u Buenos Airesu, a na kojem bi američki predsjednik Donald Trumpa sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom trebao razgovarati o spornim trgovinskim pitanjima.

Britanska funta ojačala je jutros prema dolaru, na 1,2830 dolara, ali i oslabila 0,2 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 88,81 penija, što odražava neizvjesnost oko toga hoće li premijerka Theresa May uspjeti dobiti podršku parlamenta za sporazum o brexitu.

Britanska središnja banka Bank of England u srijedu je upozorila da Britanija riskira veću gospodarsku štetu od one pretrpljene zbog globalne financijske krize prije 10-ak godina, ako njezin izlazak iz EU-a ne bude uređen, što bi uključivalo i pad vrijednosti funte za oko 25 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.