Dogovor: Pekarima brašno na zajam da hleb ne poskupi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor: Pekarima brašno na zajam da hleb ne poskupi

BEOGRAD -

Unija pekara Srbije dogovorila se sa Ministarstvom trgovine i usluga da neće povećavati cenu najprodavanijeg hleba "Sava" od pola kilograma, izjavio je danas predsednik tog udruženja Zoran Pralica.

"Sa ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem juče je dogovoreno da cena tog hleba, koji se prodaje za maksimalno 38 dinara po vekni, ostane nepromenjena najmanje šest meseci, zbog čega bi pekari trebalo da na pozajmicu dobiju oko 100.000 tona brašna iz Robnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezervi", rekao je on agenciji Beta.

Pralica je kazao da bi se to brašno koristilo samo za proizvodnju hleba "Sava" i istakao da danas ima sastanak sa direktorom Robnih rezervi Goranom Tasićem, sa kojim bi trebalo da razgovara o toj pozajmici.

Dodao je da konačnu odluku o pozajmici brašna, koja podrazumeva njegovo vraćanje u roku od godinu dana, treba da odobri Vlada Srbije, ali smatra da neće biti problema oko te odluke.

Cene ostalih vrsta hleba, kao i peciva, će se i dalje formirati slobodno, kazao je Pralica.

Predsednik Unije pekara je naveo da se godišnje u Srbiji za hleb potroši oko 500.000 tona brašna, a samo za hleb "Sava", od belog brašna tip 500, oko 450.000 tona.

U Srbiji, prema podacima Unije pekara, ima oko 7.000 pekara u kojima radi oko 70.000 ljudi.

Unija pekara je pre nekoliko dana najavila povećanje cene hleba zbog rasta kursa evra i rasta cena žita i energenata.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je tada da cene neće biti ograničavane, ali da u ovom trenutku povećanje cena hleba ne bi bilo opravdano, jer se još uvek u proizvodnji koristi brašno pšenice od prošle godine koje je kupovano po ceni do 10 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.