Dodatno smanjen udeo Slovenije u najvećoj državnoj banci

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatno smanjen udeo Slovenije u najvećoj državnoj banci

Na berzi je prodato još šest procenata ljubljanske NLB banke, što znači da je vlasnički udeo Slovenije u najvećoj banci te zemlje smanjen na 35 procenata.

Kako javlja agencija STA, Slovenija je prethodnih mesec dana prodala 65 odsto akcija ovog bankarskog giganta.

Podsećamo, u inicijalnoj javnoj ponudi u novembru država je prodala 59,1 odsto akcija NLB-a za nešto manje od 609 miliona evra.

Nakon toga, Slovenački državni holding je odobrio opciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ponude dodatnih 1.181.819 običnih akcija po ceni od 51,5 evra, čime se ukupan prodati vlasnički udeo povećao na 65 procenata.

Time je priliv koji je državi donelo ovo preuzimanje porastao na 669,5 miliona evra. Akcije NLB zaključene su na jučerašnjem trgovanju na Ljubljanskoj berzi na nivou od 58 evra.

Dogovorom bivše Vlade Mire Cerara i Evropske komisije, Slovenija se obvezala da će do kraja godine prodati najmanje polovinu udela u najjačoj slovenačkoj banci, a sledeće godine i dodatne deonice kako bi državi ostalo 25 odsto, plus jedna deonica, čime bi i dalje imala uticaj i strateški važan udeo.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.