Dobre vesti: Bolji rast BDP-a Francuske od prvobitno procenjenog

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre vesti: Bolji rast BDP-a Francuske od prvobitno procenjenog

Pariz -- Francuska ekonomija porasla je po nešto većoj stopi u drugom kvartalu nego što se prvobitno verovalo.

Druga najveća ekonomija Evrozone porasla je po stopi od 0,3 odsto u drugom kvartalu, što je nešto više u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 0,2 odsto, saopštila je francuska agencija za statistiku INSEE

I u prva tri meseca ove godine francuska privreda je porasla po stopi od 0,3 odsto, podseća agencija Rojters.

Rast privatne potrošnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je tradicionalno pokretač šire ekonomije, usporio je na 0,2 odsto u odnosu na 0,3 odsto u prvom kvartalu. Veća inflacija je "nagrizla" kupovnu moć potrošača, budući da je raspoloživi prihod domaćinstava pao za 0,2 odsto nakon rasta od 0,8 odsto u prvom kvartalu.

Slabija privatna potrošnja je, međutim, delimično neutralisana povećanjem poslovnih investicija, koje su porasle za 0,9 odsto nakon rasta od 0,6 odsto u prvom kvartalu, pošto su korporativne profitne marže povećane na 33,1 odsto, najviše od sredine 2008. godine, sa 32,6 procenata.

Relativna otpornost francuske ekonomije u suprotnosti je sa nemačkom ekonomijom koja uveliko zavisi od izvoza, a koja je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto, jer su globalne trgovinske tenzije i neizvesnost oko izlaska Britanije iz Evropske unije uzeli danka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.