RSZ: Skok proizvodnje čelika 13,1%, ne znamo odakle njima 38,9%

Izvor: B92, 14.Jan.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSZ: Skok proizvodnje čelika 13,1%, ne znamo odakle njima 38,9%

Beograd -- Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je da podatak o rastu proizvodnje sirovog čelika u Srbiji ne korespondira sa zvaničnim podacima RZS-a.

Kako navodi RSZ, da podatak o rastu proizvodnje sirovog čelika u Srbiji od 38,9 odsto u periodu januar-novembar 2018. godine, koji je objavila Svetska asocijacija za čelik, ne korespondira sa zvaničnim podacima RZS-a.

"Na osnovu izveštaja IND1 - Mesečni izveštaj industrije, koji dobija Republički zavod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za statistiku od kompanija, za period januar-novembar 2018. godine u odnosu na isti period 2017. godine, 'Proizvodnja osnovnih metala' pokazuje rast od 13,1 odsto", navodi se u saopštenju RZS-a.

Dodaje se da je taj pokazatelj "rezultat podataka statističkih jedinica i primenjene metodologije obračuna indeksa".

"Podatak od 38,9 odsto rasta proizvodnje sirovog čelika u 2018. godine ne znamo iz čega je izveden tj. iz kojih i čijih izvora je dobijen", napominju iz RZS-a.

Takođe podsećaju da se u saopštenju "Indeksi industrijske proizvodnje" prikazuju indeksi po industrijskim oblastima, i da oblast industrije "Proizvodnja osnovnih metala" obuhvata pored proizvodnje čelika i proizvodnju proizvoda od čelika, proizvodnju plemenitih i ostalih obojenih metala i livenje metala.

Svetska asocijacija za čelik (World Steel Association) objavila je na svom zvaničnom sajtu pregled proizvodnje sirovog čelika u 64 zemlje sveta za novembar 2018. i za period januar-novembar 2018, u kojem je objavljen podatak da je proizvodnja tog metala u Srbiji porasla tokom prošlogodišnjih 11 meseci za 38,9 odsto u odnosu na isti period 2017.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.