Dobili 350 miliona evra za najveću evropsku fabriku baterija

Izvor: B92, 18.Maj.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili 350 miliona evra za najveću evropsku fabriku baterija

Stokholm -- Švedska IT kompanija Northvolt dobila je od Evropske investicione banke (EIB) zajam od 350 miliona evra za projekat gradnje najveće evropske fabrike baterija.

Švedska tehnološka kompanija je u septembru prošle godine zatražila zajam od EIB-a u sklopu plana prikupljanja ukupno 1,5 milijardi evra kapitala.

Polovinu novca planirali su da pozajme, a polovinu su hteli da dobiju prodajom vlasničkih udela kako bi finansirali gradnju polovine od zacrtanih ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 32 GWh godišnje baterija do 2023. godine.

"Odobreni EIB-ov kredit zapravo je ključan deo slagalice u prikupljanju kapitala za taj projekat", kaže u izjavi za Reuters suosnivač Northvolta Peter Carlsson, bivši direktor Tesle, piše Poslovni dnevnik.

U Northvoltu očekuju da će kompletan iznos biti prikupljen do avgusta.

Važan podsticaj bila je objava tIkea-e od srede da je u završnoj fazi razgovora pregovora o prikupljanju kapitala za fabriku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.