Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

U narednih nekoliko godina "Hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap" biće potopuno obnovljen. To je veoma važno, jer đerdapske hidroelektrane obezbeđuju Srbiji četvrtinu struje. Radovi na "Đerdapu 1" su u završnoj fazi, a jedan od potpisanih dokumenata tokom nedavne posete ruskog predsednika našoj zemlji, pokrenuo je i rekonstrukciju druge Đerdapske hidrolektrane.
Đerdap je vodena sila – svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agregat propusti 800 kubika u sekundi i pretoči ih u struju. Od šest agregata na "Đerdapu 1" četiri je modernizovano, tako da će do kraja 2020. biti potpuno obnovljen. Već se priprema i revitalizacija "Đerdapa 2".

"To je najangažovanija elektrana u sistemu EPS-a. Tako da njeni agregati imaju već preko 200.000 sati rada. Tu ima 10 agregata i tu je planirano da se ti agregati potpuno revitalizuju da se i njima, kao i na "Đerdapu 1", produži radni vek za 30 do 40 godina i podigne snaga za otprilike 50 megavata", objašnjava Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije EPS-a.
Obnovu agregata sa EPS-om radi ruska kompanija "Silovije mašini". A taj zahtevan posao agažuje i veliki broj domaćih radnika.
"Ruska, inače, hidroenergetika je vrlo moćna. Mi imamo dobru saradnju sa njima. Uz to ruski agregati su se pokazali izvanrednim i ja očekujem tu zaista dobre rezultate", ističe Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Rad đerdapskih hidroelektrana usklađuje se sa "Elektroprivredom Rumunije", jer su one zajednički objekti dveju zemlja.
"Mi zajednički moramo da vodimo računa o njima na dnevnoj bazi i o svim investicijama se dogovaramo i kordiniramo naše aktivnosti. Ima prostora da se ta saradnja poboljša pogotovu u održavanju srpskog priobalja. Naravno, mi smo u stalnom kontaktu sa njima", dodaje Bezmarević.
Ekološki značaj Đedapskih hidroelektrana je nemerljiv, nose epitet – zelene evropske snage.
"Zahtevi i kriterijumi Evropske unije u odnosu na nove izvore isključivo je trend ka obnovljivoj energiji. Prema tome, kada mi dobijemo 50 megavata nove snage iz 'Đerdapa 2' u obnovljivom izvoru energije to nesumljivo doprinosi našim onim obavezama koje smo preuzeli prema Evropskoj uniji", naglašava Rajaković.
Iz Vlade je već potvrđeno da će od septembra početi i rekostrukcija brodske prevodnice na "Đerdapu 1". Za te radove 40 odsto novca Srbija je bespovratno dobila od Evropske unije, jer je Dunav važan međunarodni saobraćajni plovni koridor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.