Đedović sa Žakob: Radovi na energetskoj efikasnosti zgrada vlasti od kraja leta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 14:39

Đedović sa Žakob: Radovi na energetskoj efikasnosti zgrada vlasti od kraja leta

U saradnji sa Programom za razvoj UN (UNDP) Srbija radi na unapređivanju energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti, a prvi radovi vredni oko 40 miliona evra počeće krajem leta, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je danas razgovarala sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji Fransoaz Žakob o saradnji u oblasti energetske tranzicije i zaštite životne sredine.

U saopštenju se navodi da je Đedović istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je značajan partner Ministarstva u unapređenju energetskoj efikasnosti i racionalnog korišćenja energije - UNDP.

Kao primer navela je projekat saradnje oko unapređivanja energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti, kod kojih će biti povećana udobnost i značajno smanjeni finansijski i ekološki troškovi.

"U toku je prva faza projekta u kojoj se izrađuju energetski sertifikati dok prve radove u ovim objektima, vrednosti oko 40 miliona evra, očekujemo krajem leta", rekla je ministarka.

Đedović je istakla i da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike kojim će do 2050. godine biti utvrđeni dugoročni ciljeve u oblasti OIE, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

"Srbija je posvećena procesu energetske tranzicije kojim će se smanjiti negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnsti energetskog sistema", poručila je ona.

Žakob je istakla podršku međusektorskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) kojim se povećavanju ambicije Srbije u pogledu smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Naglasila je spremnost agencija UN u pružanju dalje podrške definisanje prioriteta u izradi strateških energetskih dokumenata i sprovođenja pravedne tranzicije u sektoru rudarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đedović: UNDP značajan partner u unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

Izvor: Beta, 08.Feb.2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob o saradnji u oblasti energetske tranzicije i zaštite životne sredine.Đedović je rekla da je u toku izrada strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.