Đaci, vreme je za upis u SREDNJU ŠKOLU: Najveće interesovanje vlada za MEDICINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2019, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci, vreme je za upis u SREDNJU ŠKOLU: Najveće interesovanje vlada za MEDICINU

Upis u srednje škole za svršene osnovce počeo je u ponedeljak, trajaće i u utorak, a neraspoređeni đaci danas popunjavaju liste želja za drugi upisni krug.

U srednjim stručnim školama i gimnazijama mesta ima za 76.239 učenika, a prema podacima Ministarstva prosvete osnovnu školu je završilo 69.388 učenika.

Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs, već je objavljen raspored učenika i ko će dobiti đačku knjižicu željene škole, a ko će morati da se zadovolji upisom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u neku od škola koja nije na vrhu njegove liste želja.

Godinama u nazad najveće interesovanje đaka je za medicinske škole i gimnazije. Direktorka Medicinske škole "Beograd" Nada Trifković kaže da je u toj školi najviše bodova bilo potrebno za smer pedijatrijska sestra, a donji prag za upis bio je 95,66 bodova.

Za medicinsku sestru vaspitača bilo je potrebno 94,03 boda, za fizioterapeutskog tehničara 94,36 bodova, ginekološko- akušersku sestru 92,28 bodova, za zdravstvenog negovatelja 72,82 boda, masera 77,57 bodova. U toj školi ove školske godine, kao i prošle, biće upisana dva odeljenja na smeru ginekološko- akušerske sestre, po jedno odeljenje negovatelja i masera, tri odeljenja medicinska sestra- vaspitač, dva odeljenja za pedijatrijske sestre i tri odeljenja fizioterapetski tehničar.

Trifković kaže da je prošle godine bilo još 150 zahteva roditelja za upis, ali da nije tražila od Ministarstva prosvete da se odobri upis dodatnih odeljenja, jer su molbe bile rasute po profilima.

- U slučaju da imam pedesetak zahteva za jedan smer, ja ih onda spakujem i pošaljem ministarstvu molbu da se formira još jedno odeljenja. Ovako ako nema dovoljno za formiranje odeljenja ne šaljem zahtev - rekao je Trifković.

Za učenike koji su ostali neraspoređeni, jer nisu imali dovoljan broj bodova za škole koje su naveli, predaja lista želja za drugi upisni krug obavlja se u ponedeljak.

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejića kaže da je ove godine donji prag u toj školi za upis na društveni smer bio 88,53, prirodno matematički 89,18, a da je za IT smer bio 273,58 bodova.

BONUS VIDEO: Hrvatska je i zvanično DRUGA NAJGORA zemlja EU, a evo i zbog čega (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.