Disciplina poboljšana: Naplaćeno 2,1 milion evra od boravišne takse

Izvor: B92, 28.Jul.2019, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disciplina poboljšana: Naplaćeno 2,1 milion evra od boravišne takse

Podgorica -- Od boravišne takse je u prvoj polovini godine naplaćeno oko 2,1 milion evra, saopštila je sekretarka Odbora udruženja turizma PKCG Sanja Marković.

Pri tome je naplata ove godine bolja oko 20 odsto, dodala je.

Ona je "Pobjedi" kazala da je primetan i bolji rezultat u prijavi gostiju u objektima kolektivnog smeštaja gde je u prvih pet meseci prijavljeno 30 odsto više turista nego u prvih pet meseci prošle godine.

"Ovako visoke stope rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su jednim delom rezultat veće discipline objekata kolektivnog smještaja. I u privatnom smještaju je zabeležen rast prijave gostiju, što posebno treba da bude naglašeno u špicu letnje turističke sezone", kazala je Marković.

Kako je dodala, analizom rezultata u turizmu koji su ostvareni prošle godine, konstatovan je određeni napredak kada se radi o prijavi gostiju i naplati boravišne takse kao rezultat aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koje su realizovane u prethodnom periodu, prenela je agencija Mina.

"Tokom ove godine su nastavljene intenzivne aktivnosti, sa naglaskom na pitanja registracije smeštaja, prijave gostiju, naplate boravišne takse i radne odnose u hotelijerstvu. Siva ekonomija je problem sa kojim se suočavaju sve zemlje, u manjem ili većem obimu, a koja negativno utiče na regularne uslove poslovanja, urušava poresku disciplinu i umanjuje visinu javnih prihoda", navela je Marković.

Prema njenim rečima, kontinuitet mora biti glavno obeležje borbe protiv sive ekonomije jer je reč o procesu sa ciljem svođenja sive ekonomije na nivo koji neće ugrožavati zdravi deo ekonomije, niti praviti dodatni teret javnim finansijama.

Bolju naplatu boravišne takse ove godine prokomentarisao je za "Pobjedu" i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović koji smatra da sve više ljudi shvata da im je bolje, profitabilnije, mirnije da rade u legalnoj nego u sivoj zoni.

"Spreman sam da se kladim da ćemo premašiti milijardu prihoda kao i prošle godine. Što se tiče broja gostiju, jul i avgust su limitirani meseci sa plus-minus dva, tri odsto turista. Bitni su meseci koji daju taj konačni rezultat, a to su mart, april, maj, pa i deo juna, pa septembar, oktobar i deo novembra", rekao je Radulović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAPLAĆENO 2,1 MILION EVRA OD BORAVIŠNE TAKSE Poboljšana disciplina u CG

Izvor: Blic, 28.Jul.2019

Od boravišne takse u Crnoj Gori je u prvoj polovini godine naplaćeno oko 2,1 milion evra, saopštila je sekretarka Odbora udruženja turizma PKCG Sanja Marković.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.